Fritz X – den första fjärrstyrda bomben
Den släpptes från ett bombplan och fjärrstyrdes sedan på sin väg mot målet. Tyska Fritz X var det första precisionsstyrda vapen som kom att användas i strid.

Fritz X utvecklades i Peenemünde där även V1- och V2-robotarna togs fram. Bilden är tagen i samband med ett vindtunneltest.
År 1938 inledde ingenjören Max Kramer en rad experiment å Luftwaffes vägnar för att utreda möjligheten att styra en bomb efter fällningen. Kramer kom snart fram till att man kunde använda små spoilrar på stjärtfenorna för att bryta luftströmmen och förändra bombens kurs.
1940 lades projektet in under fabriken Ruhrstahl A G, varefter Kramer började arbeta med en prototyp baserad på en SD 1400-bomb av standardtyp. Bomben försågs med ett stort stjärtparti (som också fungerade som luftbroms), spoilrar, radiomottagare, ett gyroskop att styra spoilrarna med och fyra korta vingar. Prototypens namn var SD 1400X, vilket blev till smeknamnet Fritz X.
Arbetet gick långsamt eftersom man inte hade ordentliga möjligheter att studera hur bomben betedde sig nära ljudets hastighet. Så var det ända fram till början av 1942, då Kramers grupp fick tillgång till en höghastighetsvindtunnel. Därefter kunde den slutliga utformningen göras och ett antal fältförsök inledas.
Måste släppas från 4000 meters höjd
Bombfällaren på flygplanet hade en styrspak vars rörelser fjärrstyrde spoilrarna på bomben. Det visade sig nödvändigt att fälla den från minst fyra kilometers höjd för att de förhållandevis små korrigeringarna verkligen skulle hinna ändra kursen.
En annan utmaning var att göra det möjligt för bombfällaren att följa bombens väg mot målet. Det löste man genom att förse bomben med en lysraket på stjärtpartiet och genom att bromsa flygplanet en aning efter det att bomben fällts, så att man flög bakom den.
På våren och sommaren kunde man träffa inom en radie av 50 meter från målet med hälften av bomberna från 7 000 meters höjd, och med 90 procent av bomberna inom en radie av 100 meter.