Nyheten om den snara vapen­vilan fick soldaterna att jubla. Strax därefter fick de order att attackera en sista gång. 

© Getty Images & Shutterstock

Första världskrigets slut drunknade i blod

Klockan fem på morgonen den 11 november 1918 undertecknar Tyskland den vapenvila som avslutar första världskriget. Vapnen ska tystna sex timmar senare, och den tiden utnyttjar amerikanska, brittiska och franska generaler till att jaga medaljer och befordran. Tusentals soldater betalar för den meningslösa fåfängan.

2 november 2018 av Jannik Petersen

11 november kl. 06.00, amerikanernas högkvarter i Chaumont, Frankrike

John Pershing tar emot nyheten om undertecknandet av vapenvilan med skepsis. Befälhavaren för alla de amerikanska styrkorna i Europa har i över en månad varnat för att sluta fred med tyskarna, innan nationen har förstått att den är slagen.

Innerst inne känner general Pershing sig övertygad om att det är hans insatser som har tvingat tyskarna på knä. 

Trots det beklagar han att den planerade storoffensiven mot Metz den 14 november aldrig kommer att bli av. Medan generalen låter ett finger glida över den enorma kartan på en av väggarna i högkvarteret suckar han:

”Vilken enorm skillnad bara ett par dagars krig till skulle ha gjort”.

Besviken ber Pershing sin stab att skicka marskalk Fochs telegram vidare till alla befälsposter. Telegrammet är ytterst kortfattat och meddelar endast att på grund av vapenvilan ska alla stridshandlingar upphöra klockan elva. 

Pershing ser ingen anledning att förtydliga vad hans underlydande ska göra under krigets sista sex timmar.

Kl. 06.50, 32:a amerikanska divisionens högkvarter väster om Metz

Den amerikanske generalen Bunker Haans styrkor har gått i ställning i ett kuperat område intill en slätt. Då får han reda på att vapenvilan undertecknats, och att striderna ska upphöra klockan elva.

General Haan har precis lagt på, när han får ett nytt telefonsamtal. En av hans un­der­lydande ber om tillåtelse att gå till attack med sin brigad – för att eliminera en fördjup­ning i frontlinjen, som kommer att se ful ut på kartan, när freden kommer, förklarar officeren.

Haan blir rasande. Han har inte för avsikt att offra några människoliv enbart för att kartan över fronten ska se prydligare ut. 

Befälhavaren i andra luren får ett blankt nej. Haan har fattat sitt beslut: För hans män är kriget slut, och kanonerna i hans sektor får order att genast avbryta all eldgivning.

Det är emellertid långtifrån alla ententens befälhavare på västfronten som resonerar så. 

Många av dem ger order om att planerade offensiver ska genomföras – helt i linje med Fochs, Per­shings och Haigs instruktioner – inga av deras styrkor får skona sig själva eller fienden, trots att krigets slut är nära. 

Trots att vapenvilan undertecknats, och det var mindre än sex timmar tills kanonerna skulle tystna, skickades soldater fram mot de tyska kulsprutorna. 

Kl. 07.00, 89:e amerikanska divisionens högkvarter väster om Metz

William Wright drömmer om en stor militär karriär och är besviken på ordern om att låta vapnen tystna. Generalen måste snabbt komma på något som kan motivera hans yngre officerare att fortsätta slåss ända till klockan elva.

Under krigets sista genomgång med sina underlydande förklarar general Wright: ”Vår division har legat i fält länge utan några ordentliga möjligheter att duscha eller bada. Om fienden får lov att stanna kvar i Stenay kommer våra män inte att kunna tvätta sig inom överskådlig tid. Därför ska 179:e brigaden genast rycka fram mot staden och inta den”.

Den egentliga anledningen till ordern är dock en helt annan. Wright vill överträffa granndivisionen, så att Pershing befordrar honom – från general för en division till general för en hel samling av divisioner, en så kallad armékår.

Stenay är ett eftertraktat mål, för tidigare i kriget har prins Rupprecht av Bayern haft sitt militära högkvarter där – och det är precis den typen av detaljer som en ambitiös general som Wright skulle älska att kunna flika in i sin rapport om divisionens sista heroiska offensiv.

Generalens order verkställs, och soldaterna rycker fram. Flera kilometer väster om Stenay mister 89:e divisionen sina första tjugo män, när en granat från en tysk haubits slår ner bland dem. 

Fyra kilometer söder om Stenay gör en av Wrights befäl, major Hanford McNider, halt med sina 2000 man. Tyska kulsprutor och kanoner utsätter den bro som hans bataljon ska korsa för en mördande spärreld. 

McNider ser förfärad på de travar av lik som redan har hopats vid bron, och beslutar sig för att avbryta offensiven. Han bestraffas aldrig för sitt beslut och under andra världskriget befordras han till brigadgeneral. 

Första världskrigets sista, vansinniga dag

De flesta jublade den 11 november 1918, när vapenvilan äntligen undertecknades och avslutade det blodigaste krig som världens dittills skådat. 

De allierade generalerna fick dock plötsligt bråttom, när de såg hur möjligheterna att vinna ära och befordran gled dem ur händerna. Under krigets sista timmar skickade de tusentals unga soldater i döden för att tillfredsställa sina egna ambitioner. 

Du kan läsa HELA historien på vår digitala prenumerationstjänst WYPE, som du just nu kan få gratis i en månad.

Du kan bland annat ...

  • ... följa krigets sista dag timme för timme
  • ... på nära håll följa de soldater som beordrades att göra meningslösa angrepp
  • ... läsa om hur allt hölls hemligt i åratal

Utöver VÄRLDENS HISTORIAs artiklar får du även tillgång till sjutton av våra andra populära tidskrifter – bland annat Illustrerad Vetenskap, National Geographic och Gör Så Här.

OBS! Du hittar artikeln om första världskrigets slut i VÄRLDENS HISTORIA nummer 17.

Trevlig läsning!

Vill du få ännu fler detaljer om första världskriget?

Vi har i flera månader arbetat med att sätta ihop det ultimata paketet om första världskriget till dig! Om du slår till nu får du:

  • Tre nummer av VÄRLDENS HISTORIA
  • Vårt stora specialnummer om första världskriget, där vi kliver ner i skyttegravarnas helvete, följer dramat i världens största sjöslag – Skagerrakslaget – och flyger med Röde baronen i historiens första luftdueller.
  • Ett snyggt och klassiskt armbandsur.

Du hittar paketet HÄR

Kanske är du intresserad av...