Fleschetterna var ett fruktansvärt vapen
När inte ens en stålhjälm kunde stoppa de franska fleschetterna spred sig paniken bland de tyska soldaterna på första världskrigets slagfält.

En laddning fleschetter kunde täcka ett område av cirka femtio gånger tio meter. Stålhjälmar stoppade inte pilarna.

Tre centimeter långa stålpilar, kända som fleschetter, har hittats i stridszonen i Ukraina.
UKRAINA 2022: Putin bombar med småspik
Små spikliknande pilar har hittats inborrade i väggarna i ett hus i förstaden Butja utanför Kiev. Det rapporterar Washington Post.
Pilarna kommer troligen från så kallad fleschettammunition, då en artillerigranat spyr ut tre centimeter långa stålpilar mot marken med stor kraft.
Vapnet är avsett att användas mot infanteri i täta formationer, och amerikanerna använde det i bland annat Vietnamkriget. Användningen är kontroversiell, eftersom fleschetterna träffar godtyckligt och lemlästar alla som kommer i deras väg – både soldater och civila.
I Ukraina tycks de dödliga små pilarna ha använts som terrorvapen mot civilbefolkningen.
Läs mer om den första användningen av fleschetter under första världskriget:
I slutet av 1914 vållade ett nytt franskt vapen skräck bland tyska soldater. Från flygplan fällde fransmännen hundratals små stålpilar – fleschetter – över de tyska styrkorna på slagfältet.
Cirka 500 av de 15 centimeter långa stålpilarna fälldes åt gången, och på grund av tyngdkraften nådde de en hög nedslagshastighet. Enligt en samtida tidskrift bevittnade en förfärad brittisk soldat år 1915 när vapnet testades på en ko:
”Omkring tre pilar träffade kon och gick tvärs genom den och vidare ner i marken”.
Soldaterna var försvarslösa mot pilregnet
Enligt de tyskar som upplevde de dödliga pilregnen gick pilarna rakt genom kroppen från hjässan till fötterna. Inte ens stålhjälmar gav något skydd.
”Under ett pilangrepp var det säkrare att ligga platt på marken, för även om man täcker ett större område är det mindre risk att en pil träffar flera organ samtidigt”, sa en överlevande.
Inom kort började även tyskarna använda pilarna, som försågs med en bitter inskription:
”Uppfunnen av Frankrike, tillverkad i Tyskland”.