Brittiska soldater slog ihjäl tiden med sprit

Arkeologer har funnit mängder av flaskor som innehållit allt från öl till gin. De tömdes av brittiska soldater stationerade i Israel.

Forskare hoppas kunna ställa ut flaskorna i Israel eller Storbritannien.

© ASSAF PERETZ/IAA, CLARA AMIT/IAA

Flera hundra glasflaskor har hittats vid staden Ramla 1,5 mil söder om Tel Aviv i Israel. Under första världskriget stod där en kasern, som brittiska soldater bodde i.

Det är vid kasernens soptipp som arkeologer har gjort det stora fyndet. ”Omkring 70 procent av avfallet var spritflaskor.

Det verkar som om soldaterna utnyttjade sina pauser i Israel och kopplade av genom att dricka alkohol”, säger arkeologen Ron Toueg i ett pressmeddelande.

Rester funna trots brand

Det brittiska lägret hyste styrkor under generalmajor Edmund Allenby i nio månader från november 1917, innan man beslutade att de skulle erövra land längre norrut.

Kasernen har vid något tillfälle brunnit ned till grunden, men många av de föremål som fanns i den har bevarats.

Soldaterna drack allt de kom över

Det mest anmärkningsvärda fyndet var de många flaskorna, som undersökts av en glasexpert, som har kommit fram till vad de innehållit.

Soldaterna tycks inte ha varit särskilt kräsna i valet av drycker. I flaskorna har man hittat spår av öl, vin, läsk, gin, likör och whisky.

Flaskan har innehållit Dewar’s whisky.

© ASSAF PERETZ/IAA, CLARA AMIT/IAA