Flickr/Wikimedia Commons, DoD photo by Staff Sgt. Dean Wagner/Wikimedia Commons
Warthog, A-10 Thunderbolt II, Kuwaitkriget, Irak, Kuwait

Flygande automatkanon krossade Saddam Husseins styrkor

När Irak invaderar Kuwait 1990 får det lilla landet hjälp av sina allierade. Från luften attackerar stridsflygplanet ”Vårtsvinet” – vars förödande eldkraft ska komma att spela en nyckelroll i bekämpandet av irakierna.

Natten till den 27 februari 1991 kryper en fem kilometer lång konvoj av militära fordon fram längs den väg som löper mellan Kuwait och grannlandet Irak.

Sex månader tidigare utnyttjade den irakiske diktatorn Saddam Hussein vägen för att invadera Kuwait, nu använder hans soldater vägen för att fly.

I veckor har irakierna i Kuwait attackerats av gulfstatens västerländska allierade. En hastig reträtt är soldaternas enda möjlighet att komma hem med livet i behåll.

”Det där stridsflygplanet vann kriget åt koalitionen.” Irakisk general om Warthog-planets betydelse under Kuwaitkriget.

Så långt når många av de cirka 10 000 irakierna i konvojen aldrig. Från himlen hörs ett öronbedövande oväsen – USA:s fruktade stridsflygplan A-10 Thunderbolt II, känt som ”Vårtsvinet” (Warthog), kastar sig över dem.

I nästa ögonblick står konvojens för- och baktrupp i lågor, satta i brand av stridsflygplanens grovkalibriga automatkanoner.

De 3 000 irakiska fordonen – stridsvagnar, lastbilar och jeepar – sitter fast i en dödlig trafikstockning på den vägsträcka som sedermera kommit att kallas ”dödens landsväg”.

Kuwaitkriget, Irak, Kuwait

De irakiska soldaterna övergav sina fordon och tog till flykten, när koalitionsstyrkorna angrep dem.

© PHC HOLMES, US Navy/Wikimedia Commons

Medan FN-alliansens styrkor rycker fram utsätts irakierna för stridsflygplanens förödande eld. Under de följande tio timmarna krossar koalitionen den irakiska armén.

”Jag tappade räkningen på antalet irakiska lik som satt fast i de pyrande vraken eller låg med ansiktet begravt i sandet”, berättade den brittiske journalisten Robert Fisk.

Irakiernas förkrossande nederlag berodde i hög grad på koalitionsstyrkornas luftverravälde. Som den amerikanske piloten Frank Sweigart senare sa till tidningen The Washington Post:

”Det var som att skjuta fisk i en tunna.”

Warthog, A-10 Thunderbolt II, GAU-8-automatkanon

Rekylen från den enorma automatkanonen har en kraft av 45 kilonewton (cirka 4,5 ton), vilket sänker planets hastighet med flera kilometer i timmen, när vapnet avfyras.

© U.S. Air Force photo/Wikimedia Commons

Automatkanon kan slå ut stridsvagnar

Titan skyddar piloten

Under de sex veckor som Kuwaitkriget varade deltog 132 Warthogs. De slog ut 987 irakiska stridsvagnar och 52 Scud-B-robotar.

Planen som sattes in var den nyaste versionen av attackflygplanet, vars uppgift är att ge eldunderstöd åt marktrupper genom att bekämpa fiendens fordon, bunkrar, artilleri och luftvärn.

Planen är kraftigt bepansrade för att stå emot fientlig eld, och kan flyga lågt – så lågt som 30 meter över marken, vilket gör dem osynliga för radarsystem.

Warthog, A-10 Thunderbolt II, Kuwaitkriget, Irak, Kuwait

A-10 Thunderbolt II utvecklades åt USA:s flygvapen under 1970-talet, men enligt planen ska flygvapnet pensionera planet senast 2029.

© Flickr/Wikimedia Commons

USA:s första attackflygplan var Douglas A-1 Skyraider, som utvecklades i slutet av andra världskriget. Det propellerdrivna planet spelade en stor roll i USA:s militära insats under Koreakriget och i Vietnam.

Planet visade sig dock vara sårbart för nordvietnamesernas luftvärnsrobotar, som sköt ner 266 Skyraiders under Vietnamkriget.

Resultatet blev att det amerikanska flygvapnet 1972 beställde ett nytt, bättre attackflygplan från flygplanstillverkaren Fairchild Republic, och fyra år senare kunde Skyraiderns ersättare lyfta från marken.

Kuwaitkriget, Irak, Kuwait

Omkring 2 700 irakiska fordon förstördes på ”dödens landsväg” av den USA-ledda koalitionen.

© DoD photo by Staff Sgt. Dean Wagner/Wikimedia Commons

A-10 Thunderbolt II fick en topphastighet av 676 kilometer i timmen och bättre manöverduglighet än föregångaren. Sikten från cockpit är avsevärt bättre, eftersom fönstren är större och piloten sitter högre upp i planet.

Den ensamme pilot sitter i ett skyddande skal av 544 kilo titan, som på vissa ställen är nästan fyra centimeter tjockt. Cockpit kallas därför ofta för ”badkaret”, och kan stå emot pansarvärnsrobotar.

Planet har inte bara ett bra skydd – det har också fått en förödande eldkraft. Under vingarna sitter bomber, men planets mest anmärkningsvärda vapen är utan tvekan den sex meter långa, sjupipiga automatkanonen GAU-8 med en kaliber av 30 millimeter. Automatkanonen sticker fram under planets nos.

Ska pensioneras

Mellan 1977 och 1984 byggdes det 716 exemplar av A-10 Thunderbolt II. Därefter avbröts produktionen, framför allt på grund av nedskärningar i försvarets budget.

”Vårtsvinet” har varit i aktiv tjänst under 1980-talet, och under Kuwaitkriget (1990–1991) spelade planet en avgörande roll i USA:s insatser mot Saddam Husseins styrkor, men nu väntar pensionering för stridsflygplanet.

Hur viktigt planet var under Kuwaitkriget illustreras av vad en irakisk brigadgeneral sa efter nederlaget:

”Det där stridsflygplanet vann kriget åt koalitionen.”

President George H.W. Bush, USA

President George H.W. Bush och USA ledde den FN-koalition som drev ut Saddam Husseins styrkor ur Kuwait.

© Shutterstock

A-10 Thunderbolt II återvände till Irak 2003, när USA invaderade landet och avlägsnade Saddam Hussein från makten.

USA förfogar över 281 stycken A-10 Thunderbolt, och de är fortfarande aktiva, men i mars 2023 meddelade det amerikanska flygvapnet att man har för avsikt att fasa ut planet fram till 2029.

Tills dess kommer planet att fortsätta att synas i luften – och enligt piloten Joshua Waggoner, som själv har flugit A-10 Thunderbolt II, är det bra. Som han sa 2009:

”Det här planet kan ta upp kampen mot vilken skurk som helst i världen.”