Fältransoner under War of Jenkins' Ear: Amiral stoppade skörbjugg av en slump
När flottan drog ut i krig var den vitaminfattiga kosten betydligt farligare än fienden. En amiral löste problemet av en ren slump.
År 1741 kan amiral Edward ”Old Grog” Vernon i brittiska flottan knappt tro sina öron: enligt skeppsläkaren har antalet fall av skörbjugg bland besättningsmännen plötsligt minskat drastiskt.
Kosten i flottan är enformig och vitaminfattig, den består nästan bara av gröt, saltat kött och skeppsskorpor – och skörbjugg är vanligt. Läkarna vet ännu inte att sjukdomen orsakas av vitaminbrist, och Vernon har ingen aning om varför sjukdomen minskat bland hans män.
Men han inser att sjukdomsfallen blivit färre efter att han har börjat blanda rom och limesaft i sjömännens algfyllda dricksvatten för att förbättra smaken, i stället för vin eller öl som annars var brukligt till sjöss. Snart blir drycken ett stående inslag i alla brittiska sjömäns dagsranson. Den uppkallas efter Vernons smeknamn, ”Old Grog”, som han fått på grund av den rock av grogham – grovt ylletyg – som han alltid går klädd i.
Inte förrän nästan 300 år senare kommer forskarna på att det är den höga C-vitaminhalten i limesaften som gör drycken effektiv mot skörbjugg.
Visste du att engelska sjömän kallades ”limeys” eftersom de drack grogg med limesaft?