De skånska gerillakrigarna
Ska man se snapphanarna – 1600-talets skånska gerillakrigare – som östdanska frihetshjältar eller simpla stråtrövare?

Snapphanar från SVT:s miniserie 2006 med samma namn.
På hösten 1679 stod Tue Trulsen från Verums socken i Göinge i Skåne anklagad inför häradsrätten. Han var livrädd, av goda skäl. Tue visste att han löpte stor risk att dömas till döden, och därför blev han pratglad.
Omkring tjugofem personer pekades ut som medskyldiga – till ingen nytta. Myndigheterna saknade förbarmande med den darrande angivaren. Tue Trulsen dömdes till halshuggning och stegling.
Varför? Därför att han var snapphane. I mer än 350 år har ordet frambesvurit reaktioner. Danska patrioter, säger vissa. Skånska gerillakämpar, säger andra. Förfärliga banditer, säger ytterligare andra.
Snapphane överhetens ord
I det historiska minnet är bilden av snapphanen mångtydig. Det enda alla har varit överens om är att snapphanarna var skåningar som bekämpade svenskarna under de krig som slutade med att Skåne rycktes loss från den danska monarkin och anslöts till Sverige. Men vad var egentligen en snapphane?
Framförallt var det överhetens term. Ingen använde ordet om sig själv. Det var ett skällsord, något kungar och soldater hävde ur sig om folk de föraktade.
Ordet kan härledas ur tyskans schnappen – ”snappa”, det vill säga ”röva” och ”plundra”. Äldsta kända belägg är från 1558, då Gustav Vasa använde ordet ”snapphane” som synonymt med stråtrövare. Bakom den slarviga och fördomsfulla samlingstermen döljer sig emellertid tre i grund och botten mycket olika typer av stridande människor.
Bönder, friskyttar och fredlösa
En av dessa grupper utgjordes av vanliga bönder. Så långt tillbaka som vi kan följa den skandinaviska krigshistorien möter vi sådana bondeuppbåd. När fienden närmade sig anmodades bygdens vuxna män att gripa till vapen. Det gjorde de också, men stridsviljan var beroende av att kriget inte drog ut på tiden. Bönderna riskerade att se sina gårdar brinna upp och de måste bärga skörden för att inte riskera svält.