Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Arkeologer hittar världens äldsta soldatmonument

Arkeologer jublar över den 22 meter höga världssensationen Tell Banat North, som i dag döljs av Eufratflodens vatten i Syrien.

EUPHRATES SALVAGE PROJECT

En 22 meter hög, konstgjord kulle i Syrien har precis fått en ny och betydligt högre status. Tell Banat North – även känd som ”det vita monumentet” – konstruerades mellan 2450 och 2300 före Kristus nära gränsen till dagens Turkiet.

Under 1980- och 1990-talet hade arkeologer bråttom att gräva ut kullen, eftersom Tell Banat skulle komma att översvämmas efter hand som en stor damm fylldes av floden Eufrat.

Arkeologerna upptäckte då att Tell Banat North var en gravhög, som innehåller kvarlevorna av 30 soldater – antagligen fiender som stupat under ett stort slag med stridsvagnar.

Nu har forskare vid University of Toronto sett på utgrävningsrapporten med nya ögon. De kanadensiska forskarna tror att de stupade inte var fiender utan den mesopotamiska befolkningens egna tappra krigare, vilket gör Tell Banat till världens äldsta minnesmärke över vanliga soldater.

Gravhögen ligger i dag under vatten cirka fem mil från den syrisk-turkiska gränsen.

© VÄRLDENS HISTORIA

Gravhögen var 100 meter i diameter

Det finns äldre monument över stupade furstar, men i forntidsstaden Tell Banat uppfördes en 22 meter hög kulle med en diameter av 100 meter för att hylla vanliga soldater.

De kanadensiska forskarna påpekar att soldaterna inte bara kastades i en massgrav för 4 500 år sedan, i stället lades de omsorgsfullt vid sidan av varandra, och så väl behandlades stupade fiender aldrig.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj