Den 20 km breda och 80 km långa Baliemdalen befolkades av mellan 80 000 och 100 000 invånare, för­delade på olika rivaliserande stammar.

Video: Glidflygplan räddar amerikanska piloter från kannibaler i Nya Guinea

Under andra världskriget störtade ett amerikanskt transportflygplan i en djungel bebodd av kannibaler i Nya Guinea. Se hur ett litet glidflygplan undsatte de överlevande.

23 februari 2015

Amerikanska piloter störtar i Nya Guinea

År 1945 upptäckte piloterna på en amerikansk flygbas i Nya Guinea en okänd dal bebodd av kannibalstammar. Nöjesturer med transportflygplan över dalen blev en omtyckt fritidssyssla på basen, men en dag inträffade en katastrof. Planet brakade in i en bergvägg och störtade i en dal. Tre passagagerare överlevde mirakulöst nog, men var svårt skadade och fångade i dalen där flygplan inte kunde landa.

Rep och glidflygplan räddar de överlevande från kannibaler
En grupp modiga fallskärmssoldater hoppar ut över området för att hjälpa de nödställda utan att veta om att de skulle vara praktiskt taget omöjligt att ta sig därifrån. Ett bräckligt glidflygplan lyckades dock landa i dalen. De skadade togs ombord och ett rep med en stor ögla i ena änden fästes i glidflygplanet.

Öglan hängdes upp mellan två pålar och ett transportflygplan, utrustat med en flera hundra meter lång stålwire med en krok i änden, flög ned och fångade öglan med kroken. Därefter accelererade det klena glidflygplanet till 170 km/tim på sju sekunder och bogserades hem till basen. Räddningsaktionen hade lyckats och de överlevande kunde återvända hem.

Video: Glidflygplan räddar de överlevande

Se dokumentärfilmen om den fantastiska räddningen


Läs mer i artikeln "Fast i dödens dal" från Världens Historia nr 4, 2015 - ladda ner den här.

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil. Det är gratis och det tar bara ett ögonblick.

Kanske är du intresserad av...