Keystone Press/Imageselect/Shutterstock

Vem var den högst uppsatte nazist som kom undan?

En lång rad högt uppsatta nazister greps, förhördes och straffades efter andra världskriget, men en central figur bakom nazisternas folkmord på judarna försvann spårlöst, när Röda armén närmade sig Berlin

Den högst uppsatte nazist som varken kunnat bekräftas död eller straffats för sina brott är Heinrich Müller.

Han var chef för Gestapo, Nazitysklands hemliga polis, åren 1939–45 och en av de centrala personerna i verkställandet av Förintelsen.

Müller var till exempel en av deltagarna i den så kallade Wannseekonferensen 1942, då det målmedvetna folkmordet på ­Europas judar organiserades.

Sista gången Müller syntes till var den 1 maj 1945 i Führerbunkern i Berlin. Dagen innan hade Hitler begått självmord, medan Röda armén trängde in i centrala Berlin.

Enligt ­Hitlers pilot, Hans Baur, ska Heinrich Müller ha sagt: ”Vi känner till ryssarnas metoder. Jag har ingen som helst avsikt att tas till fånga av ryssarna.” Efter det upphör alla spår efter Gestapochefen.

Amerikanska underrättelsedokument, som offentliggjordes 2001, visar att de allierade sökte ihärdigt efter Müller efter andra världskriget.

Müllers familj övervakades, och 1947 sökte agenter igenom Müllers tidigare älskarinnas bostad på jakt efter spår efter honom – utan framgång.

Enligt dokumenten var ett av skälen till att de allierade hade problem att klarlägga Müllers öde att han hade ett så vanligt tyskt namn.

Olika källor har sedan dess placerat Heinrich Müller i sovjetisk tjänst i Moskva, på flykt i Panama och i en massgrav i Berlin efter kriget. Inget av påståendena har kunnat bevisas.