Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vem var den högst uppsatte nazist som kom undan?

En lång rad högt uppsatta nazister greps, förhördes och straffades efter andra världskriget, men en central figur bakom nazisternas folkmord på judarna försvann spårlöst, när Röda armén närmade sig Berlin

Keystone Press/Imageselect/Shutterstock

Den högst uppsatte nazist som varken kunnat bekräftas död eller straffats för sina brott är Heinrich Müller.

Han var chef för Gestapo, Nazitysklands hemliga polis, åren 1939–45 och en av de centrala personerna i verkställandet av Förintelsen.

Müller var till exempel en av deltagarna i den så kallade Wannseekonferensen 1942, då det målmedvetna folkmordet på ­Europas judar organiserades.

Sista gången Müller syntes till var den 1 maj 1945 i Führerbunkern i Berlin. Dagen innan hade Hitler begått självmord, medan Röda armén trängde in i centrala Berlin.

Enligt ­Hitlers pilot, Hans Baur, ska Heinrich Müller ha sagt: ”Vi känner till ryssarnas metoder. Jag har ingen som helst avsikt att tas till fånga av ryssarna.” Efter det upphör alla spår efter Gestapochefen.

Amerikanska underrättelsedokument, som offentliggjordes 2001, visar att de allierade sökte ihärdigt efter Müller efter andra världskriget.

Müllers familj övervakades, och 1947 sökte agenter igenom Müllers tidigare älskarinnas bostad på jakt efter spår efter honom – utan framgång.

Enligt dokumenten var ett av skälen till att de allierade hade problem att klarlägga Müllers öde att han hade ett så vanligt tyskt namn.

Olika källor har sedan dess placerat Heinrich Müller i sovjetisk tjänst i Moskva, på flykt i Panama och i en massgrav i Berlin efter kriget. Inget av påståendena har kunnat bevisas.

Läs också:

Nazism

Kristallnatten: Hitler gjorde judarna fredlösa

24 minuter
Andra världskriget

Röda armén stormar Berlin

1 minut
Historiska storstadsguider

Historisk guide: Hitlers Berlin

12 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj