Vem fördelade ransoneringskorten under andra världskriget?
Hur fastställdes ransonerna under kriget?

Ransoneringskorten skulle garantera att alla medborgare fick tillräckligt med mat.
Under andra världskriget ransonerades de flesta dagligvaror. Utbudet till invånarna bestämdes av varje lands regering. I Sverige utfärdades ransoneringskupongerna av Statens livsmedelskommission som fanns 1939–50.
Kvoterna som fördelades till civilbefolkningen var beroende av vilka varor som var tillgängliga samt de enskilda invånarnas behov. I Sverige ransonerades bl a kaffe, socker, skor, kläder, kött, matfett och ost.
Avsikten med ransoneringen var främst att se till att i synnerhet de krigförande ländernas arméer hade tillräckligt med förnödenheter, samtidigt som befolkningen kunde köpa tillräckligt med mat för att överleva. Ransoneringen förhindrade samtidigt att priserna sköt i höjden.
Svartabörshandeln gick dock inte att förhindra helt, och en av de mest eftertraktade varorna blev just ransoneringskuponger.