Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

franska och brittiska soldater i dunkerque

Var hamnade de ­franska soldaterna efter Dunkerque?

Genom ”miraklet i Dunkerque” kunde 123 000 fransmän räddas till Storbritannien. Men var hamnade de?

Photo 12/Getty Images

I maj 1940 omringade tyska styrkor de fransk-brittiska arméerna vid Dunkerque på Frankrikes kanalkust.

Under slaget stupade eller tillfångatogs 53 000 franska soldater, men under historiens största räddningsinsats evakuerades 340 000 soldater, varav 123 000 fransmän, med båt till Storbritannien.

Redan i början av juni transporterades omkring 100 000 av fransmännen tillbaka till västra Frankrike för att stärka försvaret mot tyskarna. Inom loppet av några dagar var de åter vid fronten, men tyskarna var överlägsna och många av de återvändande blev krigsfångar.

Nya evakueringar gjorde att antalet fransmän i Storbritannien ökade till omkring 80 000. Där befann de sig när Frankrike kapitulerade i slutet av juni. En av de franska flyktingarna var general Charles de Gaulle, som beslöt att kämpa vidare.

Tillsammans med 3 000 av sina landsmän bildade han Fria Frankrike, som vägrade erkänna den franska Vichyregimens kapitulation. Med bas i Storbritannien kämpade de fria franska styrkorna vidare.

Få av de franska soldaterna ville ansluta sig till de Gaulle, eftersom tyskarna lovade att de kunde återvända utan att tas som krigsfångar. Britterna fick transportera dem till Lissabon, varpå de återvände till det ockuperade Frankrike.

Läs också:

Nazism

Så erövrade nazisterna makten i Tyskland

5 minuter
Slag under andra världskriget

Slaget vid Dunkerque: Eftertrupp säkrade mirakulös brittisk seger

16 minuter
Andra världskriget

Tyskarnas hemliga kodmaskin låg på havsbottnen

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj