Shutterstock
Guldtåg

Vad hände med nazisternas guldtåg?

Mot slutet av andra världskriget ska ett tåg fyllt med nazityskt stöldgods ha försvunnit spårlöst i Polen. Nu kan en grupp polska skattletare dock ha funnit spår efter skatten.

Under andra världskrigets sista månader var tyskarna i Polen hårt pressade. Den sovjetiska armén kom närmare för varje dag, och tyskarna behövde få ut sina rikedomar – som de hade stulit ihop – innan fienden intog landet.

Lösningen blev att lasta ett tåg med guld, smycken och konstföremål, och detta så kallade guldtåg skulle sedan sätta kurs mot Tyskland. Innan tåget nådde sin destination försvann det emellertid spårlöst i sydvästra Polen.

Så lyder en av de mest utbredda berättelserna om nazisternas mytomspunna guldtåg. Om tåget över huvud taget har existerat är historikerna osäkra på, för ingen har kunnat bekräfta tågets eller dyrbarheternas existens. Trots det har skattletare – bland annat polska armén – sedan 1945 försökt hitta tåget och dess skatter.

Nazisternas försvunna skatter

Guldtåget i Polen är inte den enda skatten som försvann i andra världskrigets kaos. Även i exempelvis Afrika och Nordatlanten ska guld ha försvunnit spårlöst.

Bärnstensrummet
© UC Santa Cruz

Bärnstensrummet

Bärnstensrummet bestod av dyrbara väggpaneler dekorerade med bärnsten och guld, som tsar Peter den store 1716 fick av Fredrik Vilhelm I av Preussen. När Nazityskland invaderade Sovjetunionen 1941 plockade tyskarna ner väggpanelerna och skickade dem till Königsberg. Bärnstensrummet försvann under de allierades bombningar av staden 1944.

Erwin Rommel, porträtt
© Shutterstock

Rommels guld

Under 1943 ska tyskarna ha stulit stora mängder guld från judar i det ockuperade Tunisien. Guldet skickades till Korsika, men ska sedan ha sjunkit till havets botten under transporten därifrån till Tyskland. Sedan dess har skattletare försökt lokalisera det förlista fartyget med guldskatten.

Rafael porträtt
© Ministry of Culture and Art

”Porträtt av en ung man”

Tyskarna stal mängder av målningar under kriget. En av de mest kända är ”Porträtt av en ung man”, målad av renässanskonstnären Rafael. Tyskarna stal tavlan från ett museum 1939 och tog den till en borg i Kraków. När amerikanska styrkor intog borgen var tavlan borta.

Tyskt fartyg
© Nikolaus Stürzl

S.S. Minden

Det tyska fartyget S.S. Minden var på väg från Brasilien till Tyskland, när det sänktes av britterna i farvattnen utanför Island. Fartyget sägs ha varit lastat med guld. Så sent som 2018 försökte ett brittiskt bolag lokalisera guldskatten, men utan framgång.

Skattletare: Vi har hittat naziguld

En av de vanligaste hypoteserna är att tyskarna gömde tåget i ett nätverk av tunnlar nära gränsen till Tyskland. Hittills har letandet i området dock varit resultatlöst.

Jakten på nazisternas försvunna skatter fortsätter emellertid oförtrutet. Senast har en grupp polska skattletare i maj 2022 förkunnat att de har hittat en guldskatt från den nazityska eran.

Enligt skattletarna har de använt en dagbok från en SS-officer för att lokalisera skatten, varpå de har använt georadar för att identifiera flera ton guld tre meter under marken i en polsk by.

För tillfället väntar skattletarna på tillstånd för att gräva upp guldet.