Flygvapnets 332d Fighter Group bestod av enbart svarta amerikaner. Fram till 1948 var den amerikanska armén helt segregerad.

© Getty Images

Utredare hittar kvarlevor av saknad jaktpilot från andra världskriget

Lawrence E. Dickson var 24 år, när han kraschade med sitt flygplan under andra världskriget.

17 augusti 2018 av Pernille Mogensen

Nästan 75 år efter att den amerikanske piloten Lawrence E. Dickson kraschade med sitt flygplan under ett uppdrag i december 1944 har hans kvarlevor hittats. Det meddelar amerikanska myndigheter.


Dicksons kvarlevor kommer att begravas i USA.

© U.S. Defense POW/MIA Accounting Agency

Dickson var pilot i det amerikanska flygvapnets 332d Fighter Group och hade precis utfört ett spaningsuppdrag med sin enhet i Prag i dåvarande Tjeckoslovakien, när hans jaktplan av typen P-51 Mustang fick allvarliga motorproblem. 

Via radion meddelade han sina kamrater att han tänkte hoppa från planet i luftrummet över den norditalienska orten Tarvisio. Exakt vad som hände är dock oklart, för hans enhet lyckades inte hitta några spår av vare sig honom, hans fallskärm eller flygplan.

Klicka dig genom teckningen och se Dicksons sista uppdrag.

Sedan år 2011 har amerikanska utredare letat efter saknade amerikanska piloter från andra världskriget

Genom att gå igenom bland annat tyska sammanställningar över kraschade flygplan lyckades man lokalisera piloten och hans flygplan i den österrikiska kommunen Hohenturn på gränsen till Italien. DNA-prover från kvarlevorna och från Dicksons efterlevande bekräftar att det är Dickson.

Andra världskriget är det blodigaste kriget i mänsklighetens historia. De våldsamma åren bjuder på tragiska såväl som hjärtskärande och förfärliga historier – men det finns även ljus i mörkret. 

I varje nummer av VÄRLDENS HISTORIA presenterar vi de mest fängslande berättelserna. Och vi lovar dig att det är läsning som berör. Just nu kan du välja mellan flera olika prenumerationsformer, så att du får en som passar just dina behov. Eller så kan du anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Då får du det senaste från historiens och arkeologins värld två gånger i veckan. 

Kanske är du intresserad av...