Amiralen var emot ett krig mot USA, men planerade lojalt den attack som överrumplade den amerikanska stillahavsflottan i Pearl Harbor 1941.

USA hämnas Pearl Harbor

Amiral Yamamoto, hjärnan bakom Japans angrepp på Pearl Harbor, tar sig lite för nära fienden och år 1943 ger sig amerikanska plan upp i luften för att göra upp räkenskaperna.

21 oktober 2014 av Esben Mønster-Kjær

Ingen hade glömt Pearl Harbor

På bara några timmar satte japanska jaktflygplan åtta amerikanska slagskepp ur spel. Det var i december 1941. Amiral Yamamoto hade funderat ut en genial plan för den aktion som lamslog hela den amerikanska Stillahavsflottan och kostade 2 400 man livet. I Japan blev han en hjälte, i USA blev han en hatad man.

Ett och ett halvt år senare är det ingen som har glömt det japanska illdådet när amerikanerna råkar snappa upp en japansk radiosignal med senaste nytt om USA:s fiende nr 1.

Stillahavskrigets mest omöjliga uppdrag


De amerikanska dechiffrerarna kan konstatera att Yamamoto ska ut och flyga. Amerikanerna har fem dagar på sig att förbereda en aktion som kan stilla deras oerhörda hämndlystnad och ge dem en stor fördel i Stillahavskriget.

Utmaningarna är enorma för de piloter som ska spåra upp och mörda Japans store hjälte. Aktionen tvingar deras plan att flyga på gränsen till maskinernas räckvidd och de har ingen radar att spåra upp bytet med.

Läs mer om hämnden på Pearl Harbor

Läs hela den fascinerande historien om ett omöjligt uppdrag. Det gör du i Världens Historia nr 16/2014.

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa den, och det tar bara ett ögonblick. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil.

Kanske är du intresserad av...