Borgporten slår igen med ett medeltida dån bakom kapten Patrick Reid. Det är den 7 november 1940. Han går över borgen Colditz kullerstensbelagda innergård. Fånggården.
Patrick Reid är en senig 30-årig engelsman som greps i Frankrike under krigets första månader.
Tillsammans med fem landsmän försökte han ta sig ut från sitt förra krigsfångläger, Laufen, nära Salzburg i Österrike. Men de tillfångatogs allihop och skickades till Colditz, den borg som Hermann Göring har förklarat rymningssäker.
”Härifrån kommer ingen ut”, hävdade den tyske riksmarskalken. ”Här ska alla allierade krigsfångar med officersrang som försökt rymma från andra läger förvaras under särskilt sträng bevakning.”
Görings bedömning av Colditz är inte tagen ur luften. Borgen från 1000-talet är byggd på en klippa och det ska vara omöjligt att gräva en tunnel under den för att ta sig ut.
Dessutom dränks borgen i strålkastarljus under natten, till skillnad från alla andra byggnader i det mörklagda tyska riket.
Vakterna kan alltså lätt upptäcka en fånge som försöker fira sig ned längs borgens murar. Slutligen är Colditz belägenhet i Tyskland en fördel.
Om en fånge trots allt skulle lyckas ta sig ut ur borgen återstår fortfarande en livsfarlig resa på många mil genom den kontrollerade och militariserade diktaturen innan han når säkerheten i ett neutralt land som Schweiz eller Sverige.
Reid och de fem andra britterna från Laufenlägret ser sig omkring inne i den lilla fånggården. Hela vägen runt gården reser sig flera våningar höga fasader, men i fönstren finns det liv.
”Anglicy! Anglicy!” – ”engelsmän, engelsmän”, ropar en grupp polska krigsfångar. Välkomnandet är översvallande – polackerna är glada åt att få sällskap och höra nyheter utifrån.
Flykt är bästa botemedlet mot tristess
Livet som krigsfånge i Colditz är trist och maten är snålt tilltagen.
Dagen börjar med en appell på gården. Internerna räknas och lägerledningen läser upp sina direktiv. Vad fångarna därefter ägnar sig åt är upp till var och en: bollspel, musik, hobbyarbete eller samtal.
Det går egentligen ingen nöd på någon av dem, men alla känner en oro över tyskarnas framfart på slagfälten och att friheten troligen ligger långt bort i framtiden.
Klockan sex på kvällen ställer fångarna upp till appell igen och tre timmar senare sitter de inlåsta.
I denna hopplösa situation finns det bara ett som gäller för att komma hem till familjen eller för att få strida mot nazisterna igen: att fly.
Förberedelserna inför en rymning håller dessutom modet uppe. Det är en mental utmaning och kräver färdigheter som få av dem hade innan de greps. Planeringen håller sinnet alert.
Patrick Reid ser med milt förakt på de medfångar som slösar bort tiden på bollspel och boxning. För honom är flykten den mest utmanande sporten av alla. Insatsen är hög: livet.
Men belöningen, friheten, är värd alla risker. Hoppet att lyckas rymma håller både honom och kamraterna sysselsatta.
De flesta har hamnat i Colditz för att de har försökt fly tidigare, och borgens rykte som rymningssäker blir en sporre.
Reid iakttar och observerar. Han utforskar borgen och det visar sig snart att tyskarna trots allt har förbisett en del flyktvägar. Muren kan forceras – den 900 år gamla borgen uppfördes ju inte från början som ett fängelse.
Den har hyst Sachsens kungafamilj och före kriget fungerade borgen som mentalsjukhus. Överallt finns det oanvända rum, dolda kloaker och mörka hörn dit tyskarnas strålkastarljus inte når.