Undangömd i 70 år: Judisk flickas förintelsedagbok ges ut

En enastående dagbok som skildrar livet i ett judiskt getto i Polen publiceras nu för första gången på engelska. Berättelsen skrevs av den polskjudiska flickan Renia Spiegel, som sköts av tyska soldater år 1942.

Renia Spiegel

Polskjudiska Renia Spiegel skrev en över 700 sidor lång dagbok med början år 1939, då hon var 15 år gammal, tills hon sköts av tyskarna år 1942.

© Bellak Family Archives

”Gode Gud, jag vill leva. Jag har upplevt så lite av livet. Jag vill inte dö.”

Så skrev 17-åriga Renia Spiegel i sin dagbok den 7 juni 1942, bara två månader före sin död. Den polskjudiska flickans berättelse om vardagen i ett getto under andra världskriget förvarades i ett bankfack i 70 år. Nu ges den för första gången ut på engelska.

Polens svar på Anne Frank

Renia, vars tragiska dagbok har jämförts med holländska Anne Frank, bodde i den polska staden Przemyśl när den tyska ockupationsmakten år 1942 spärrade in stadens judar i ett getto. Vid det laget hade Renia skrivit dagbok i tre år.

I dagboken berättade hon om allt från sin första förälskelse till de tyska bombflygplanens anfall, och inte minst tiden i det tröstlösa gettot.

År 1942 lyckades Renia fly från gettot, men i juli samma år hittades hon och flera andra judar i ett vindsutrymme och sköts av tyska soldater.

Renia Spiegel med väninna

Endast Renias syster och mamma överlevde kriget. Här syns Renia (till höger) tillsammans med sin bästa väninna år 1938.

© Bellak Family Archive

Pojkvännen räddade dagboken

Vid det laget hade hon skrivit drygt 700 sidor i dagboken. Hennes pojkvän Zygmunt Schwarzer, som hon bara några månader tidigare kysst för första gången, gömde undan hennes dagbok innan han själv deporterades till förintelselägret Auschwitz.

Mot alla odds överlevde Zygmunt, och efter kriget skickade han dagboken till Renias mamma och syster – de enda i familjen som överlevde kriget.

De gömde undan dagboken i ett bankfack, där den låg orörd tills Renias systerdotter hittade den. År 2016 publicerades boken på polska och den 19 september 2019 kommer den för första gången på engelska med titeln Renia’s diary – A Holocaust journal. Inom kort ges den även ut i svensk översättning på bokförlaget Nona.