U-864 är ett led i Hitlers strategi
Den 4 december 1944 rullar en lastbilskolonn in i hamnområdet i Kiel i norra Tyskland. I största hemlighet börjar soldater bära ombord hundratals trälådor på den tyska ubåten U-864.
I lådorna ligger konstruktionsritningar och delar till prototyper av Nazitysklands senaste mirakelvapen. Lasten innehåller bl.a. ritningarna till världens första jetdrivna jaktplan, Messerschmitt Me 262, samt Siemens-radaranläggningar och akustiska torpeder.
Dessutom lastar soldaterna in 61 ton kvicksilver i ubåten. Kvicksilvret ska användas till tändsatser i den japanska bombproduktionen. Hela operationen kallas ”Operation Caesar” och ordern till ubåtens kapten, Ralf-Reimar Wolfram, är tydlig: Bryt igenom fiendens linjer och transportera lasten till japanerna – till varje pris.
Kriget har pågått i fem långa år och de tidigare så segerrika tyska trupperna har tvingats tillbaka på alla fronter. Även Tysklands allierade, Japan, utkämpar en desperat kamp. Båda länderna behöver ett mirakel nu.
De allierade dominerar fullständigt på haven och sedan 1943 har så gott som inga tyska fartyg kunnat ta sig till Japan. Men Hitler har inga planer på att ge upp.
Han är övertygad om att Japan kan återta herraväldet i luften över Stilla havet och att USA då kommer att tvingas att flytta hem viktiga resurser från slagfälten i Europa. På så sätt kommer Tyskland att få det andrum som landets utmattade trupper behöver. Om planen ska lyckas måste Japan få teknisk hjälp från Tyskland.
Oerfaren kapten får uppdraget
På morgonen den 5 december 1944 stävar U-864 ut från hamnen i Kiel. Ombord finns totalt 73 man som förutom besättningen omfattar både tyska och japanska ingenjörer som ska bistå vid tillverkningen av vapnen i Japan.
Kapten Wolfram sätter kurs norrut. Nu väntar en resa på 24 000 riskfyllda kilometer innan han kan överlämna den ovärderliga lasten till japanerna i Penang, Malaysia.
Med sina 32 år är Wolfram ovanligt gammal för att vara ubåtskapten men han har ganska liten erfarenhet som befäl och har inte heller varit i strid tidigare.
Alla erfarna tyska ubåtskaptener har för länge sedan omkommit i det skoningslösa kriget på havet där de tidigare så fruktade ubåtsvargarna nu själva har blivit byten.
Wolfram vet att Nordsjön kontrolleras av brittiska fartyg och flygplan. Men han har inget annat val än att försöka smyga sig obemärkt genom fiendens linjer.
Den tyske kaptenen vet inte att britterna har full kontroll över hans uppdrag. Ända sedan krigets början har tyskarna använt chiffreringsmaskinen Enigma för att kryptera sin radiokommunikation.
Men britterna lyckades komma över Enigma redan 1941 och har sedan dess avlyssnat och tolkat tyskarnas hemliga meddelanden.
Därför vet britterna att Wolfram är på väg och de har till och med namnen på de japanska ingenjörerna ombord. Britterna tänker göra allt de kan för att krossa Hitlers förhoppningar om Operation Caesar.
U-864 tvingas uppsöka hamn
Brittiskt flyg kan dyka upp när som helst och U-864 tvingas gå i undervattensläge hela dagarna. Efter flera dagars seglats når U-864 Norges sydkust.
Att landet är ockuperat av tyskar betyder inte att Wolfram kan andas ut. Fram tills nu har han emellertid haft tur och inte sett till några fiender.
Den 29 december händer det. Wolfram missbedömer djupet och kölen skrapar mot havsbottnen. Ubåten måste söka sig in till dockan i Bergen så att skadorna kan kontrolleras.
Wolfram informerar det tyska överkommandot via radion och några dagar senare kommer U-864 till ubåtsbunkern ”Bruno” i Bergen där tekniker genast börjar undersöka ubåten.
Britterna har också snappat upp Wolframs meddelanden och några timmar senare kommer bombplanen. Ett trettiotal Lancasterbombplan flyger målmedvetet mot den bunker där U-864 ligger i docka.
Bunkerns tak är av armerad betong och sex meter tjockt men britterna har speciella ”bunker busters” – bomber som väger nästan sex ton. Tre av bomberna gör stor skada på bunkern.
Som genom ett under får U-864 inga allvarliga skador men ubåten måste genomgå en större reparation. Samtidigt förbereder britterna sitt nästa drag.