Tomasz Stachura/Santi

Tyskt fartyg kan innehålla det försvunna bärnstensrummet

Under andra världskriget försvann tsarens berömda bärnstensrum. Nu tror dykare att de kan ha hittat det på Östersjöns botten.

En grupp dykare har lokaliserat vraket av de tyska fartyget Karlsruhe. Fartyget sänktes av ryssarna i södra Östersjön den 13 april 1945.

Karlsruhe var det sista tyska fartyg som lämnade Königsberg, innan Röda armén intog staden. I många år har historiker spekulerat i om fartyget hade det världsberömda bärnstensrummet ombord.

Bärnstensrummet var en praktfull sal dekorerad med paneler av bärnsten och guld, som 1716 gavs åt tsar Peter den store som en gåva från Preussens kung Fredrik Vilhelm I.

Panelerna installerades i Katarinapalatset utanför Sankt Petersburg, och efter hand tillfogade ryssarna ytterligare bärnstenspaneler, så att rummet till slut var klätt med över sex ton bärnsten.

Tyskarna stal bärnstensrummet från Katarinapalatset utanför Sankt Petersburg 1941.

© Andrey Korzun

Bärgning kan lösa gåtan

När den tyska armén under angreppet på Sovjetunionen 1941 erövrade palatset plockades bärnstensrummet ner och fraktades till Königsberg, där panelerna sattes upp i stadens slott.

Under kaoset 1945 packade tyskarna ner rummet i lådor, men sedan försvann de spårlöst.

Var lådorna hamnade är det ingen som vet. En del historiker har föreslagit att lådorna skickades med Karlsruhe, och att bärnstensrummet nu ligger på havets botten.

Andra tror att lådorna med bärnstensrummet gick förlorade, när ryssarna intog staden.

Tomasz Stachura, ledare för dykargruppen Baltictech, som hittade vraket, hoppas att de polska myndigheterna ska finansiera bärgningen. Endast på det sättet kan mysteriet om Karlsruhes last lösas en gång för alla.