Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Laboratoriet i Haigerloch är i dag ett museum, som har en modell av nazisternas kärnreaktor.

Krig - Andra världskriget

Tyska forskares rivalitet kostade Hitler atombomben

Undersökningar genomförda av två amerikanska fysiker tyder på att de tyska forskarna var närmare att göra Nazityskland till en kärnvapenmakt än man trott.

Nazisterna var nära att konstruera en kärnreaktor, som hade kunnat leda till en atombomb. Rivaliteten mellan de tre tyska forskarlag som arbetade med atomprojekt var skälet till att det inte lyckades.

Det konstaterar de amerikanska fysikerna Timothy Koeth och Miriam Hiebert efter att bland annat ha studerat nyligen frisläppta dokument om det tyska atomprogrammet.

”Om tyskarna hade samlat sina resurser – i stället för att hålla dem åtskilda i rivaliserande experiment – skulle de ha kunnat konstruera en funktionsduglig kärnreaktor”, säger Hiebert.

Kuber var nyckeln till reaktor

Fysikerna blev intresserade av ämnet år 2013, när Koeth fick en urankub från nazitiden i gåva. Kuben fungerade som bränsleelement i tyskarnas försöksreaktor i den sydtyska staden Haigerloch. Där skulle sammanlagt 664 kuber hålla en kedjereaktion igång, men mängden uran var för liten.

De andra tyska forskarlagen förfogade över cirka fyrahundra kuber. Om alla kuberna hade samlats hade reaktorn i Haigerloch fungerat, anser Koeth och Miriam.

Uranet hamnade på svarta marknaden

Fysikerna har även gått igenom de tyska forskarnas anteckningar och konstaterar att det vetenskapliga arbetet bakom tyskarnas reaktor stämde.

Uranet i Haigerloch konfiskerades av de allierade, men de flesta av de resterande fyrahundra kuberna hittades aldrig. Källor tyder på att mycket av uranet såldes på den svarta marknaden.

Den urankub som Timothy Koeth fick har en sida av cirka fem centimeter och väger 2,2 kilo.

Läs också:

Andra världskriget

300 tickande bomber under Oranienburg

19 minuter
Historiska bilder

Galleri: Kärnragnarök vid reaktor 4

3 minuter
Andra världskriget

Hitlers tyska motståndare

9 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

passowrd_reset.form.email_help
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj