Tysk general blir bortförd

Nazisterna upprätthåller en skräckregim på den ockuperade ön Kreta. Som hämnd beslutar grekiska motståndsmän och brittiska agenter att kidnappa den tyske generalen på ön.

Den överviktiga general Heinrich Kreipe (i mitten) måste följa sina kidnappare över flera bergspass på Kretas högsta berg, Ida.

Det är en mörk kväll på Kreta. I ett dike utanför huvudorten Heraklion, stirrar nio par ögon vaksamt ut i natten. Då en stor Opel visar sig springer de nio männen upp på vägen och stoppar bilen. Ett ögonblick senare är chauffören övermannad och passageraren, den tyske generalen Heinrich Kreipe, tillfångatagen.

Aktionen har planerats länge. Ända sedan den tyska ockupationen av Kreta våren 1941 har öborna levt under en terrorregim. Till skillnad mot många andra områden gjorde kretensarna våldsamt motstånd mot de tyska invasionsstyrkorna. Nazisternas svarar med massavrättningar och med att bränna ned byar.

Särskilt en man sägs ha varit oerhört brutal, general Friedrich-Wilhelm Müller – känd som Slaktaren från Kreta. Egentligen skulle Müller kidnappas, men han är bortrest när gruppen är redo att slå till i april 1944. I stället beslutar de grekiska frihetskämparna och de brittiska agenterna att kidnappa Müllers ställföreträdare, general Kreipe.

I 1972 kunde Patrick Leigh Fermor och Heinrich Kreipe skåla för gamla krigsminnen vid Akropolis

Flykt blir ett hinderlopp

Själva bortförandet är faktiskt den enklaste delen av operationen. Uppdraget är nu att få bort den tillfångatagna generalen från Kreta där över 50 000 tyska soldater är utstationerade.

Kreipe placeras i baksätet på bilen, inklämd mellan ett par välvuxna grekiska frihetskämpar. I framsätet sitter de två brittiska agenterna som leder aktionen, William Stanley Moss och Patrick Leigh Fermor. Båda engelsmännen är klädda i tyska uniformer – väl medvetna om att det automatiskt innebär avrättning om de blir påkomna iklädda fiendens uniformer.

För att komma ut till kusten är sällskapet tvunget att köra igenom Heraklion som vimlar av tyskar. Under natten blir bilen stoppad 22 gånger vid tyska kontrollstationer. Men Patrick Leigh Fermor, som tidigare har rest i Tyskland och talar språket, lyckas varje gång lura vakterna.

Byborna riskerar livet

På andra sidan av Heraklion lämnar Fermor och Moss generalens Opel vid kusten, för att tyskarna ska tro att Kreipe redan har lämnat ön. Men i verkligheten är kidnapparna tvungna att korsa Kreta från norr till söder för att nå den avtalade uppsamlingsplatsen. Med sig på släp har sällskapet den överviktige och motvillige Kreipe, som dessutom är skadad i benet.

För att undgå de otaliga tyska patrullerna söker sig kidnapparna upp på det snöklädda berget Ida. Under tiden får de hjälp av lokala bybor, som med livet som insats kommer med mat och berättar om var tyskarna befinner sig. Till slut, efter mer än 2 veckor på flykt, lyckas de få kontakt med den brittiska garnisonen i Egypten och blir upphämtade av en båt. Ombordstigningen sker några få hundra meter från en tysk vaktpost som lyckligtvis har så fullt upp med att torka tvätt att de inte upptäcker något.

Efter förhör i Kairo flygs Heinrich Kreipe till ett läger för krigsfångar i Kanada. På Kreta är general Müller, som nu återvänt, rasande över bortförandet och avreagerar sig genom att beordra fler massakrer på civila. Men kidnappningen stärker moralen avsevärt i motståndsrörelsen på ön och sänder en signal till tyskarna om att de allierade kan slå till var som helst.

Video

Se gamla fiender mötas igen

28 år efter kidnappningen träffade general Kreipe sina kidnappare igen i en grekisk tv-show. Se återföreningen och intervjuer med Heinrich Kreipe och Patrick Leigh Fermor. Programmet är på engelska.