Creative Commons
Gustav och Arnold Schwarzenegger

Var Arnold Schwarzeneggers far nazist?

År 1990 började tidningar i USA skriva att Arnold Schwarzeneggers far hade varit nazist och stridit för Hitler. Sedan dess har filmstjärnan själv undersökt pappans förflutna.

”Jag vet inte mycket om min fars förflutna. Jag vet inte om det var bra eller dåligt, men jag skulle vilja att ni tar reda på det”, minns rabbinen Marvin Hier att filmstjärnan Arnold Schwarzenegger sa till honom 1990.

Kort dessförinnan hade det börjat pratas i Hollywood om att Schwarzenegger, som kommer från Österrike, var son till en nazist, som hade stridit för Hitler. Nu ville skådespelaren att Hier – som grundat en organisation som forskar på Förintelsen – skulle gräva i faderns förflutna.

Hier fann dokument som visade att fadern – Gustav Schwarzenegger – hade varit medlem av nazistpartiet. Men han fann inga kopplingar till några krigsförbrytelser.

Gustav och Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzeneggers far avled 1972 – några år efter att Arnold hade fått sin första filmroll.

© Creative Commons

Fadern sårades i Leningrad

Tidningen Los Angeles Times fick 2003 tillgång till offentliga österrikiska dokument, som visar att Gustav hade varit med i SA, vars medlemmar var kända som nazistpartiets stormtrupper. Fadern hade blivit medlem i maj 1939 – ungefär ett halvår efter att SA hade vandaliserat judiska hem, butiker och synagogor i Tyskland och Österrike under kristallnatten.

Dokumenten visar även att pappan tjänstgjorde i den tyska arméns militärpolis och skickades till Frankrike, Belgien, Polen och Sovjetunionen. Vad han gjorde där uppger dokumenten inte, men 1943 skickades Gustav hem efter att ha blivit sårad i Leningrad.

Arnold Schwarzenegger har aldrig gjort något för att dölja sin fars förflutna och har berättat att pappan försökte hålla sina demoner och minnen från kriget stången med alkohol. I mars 2022 berättade Arnold om sin far i en video på sociala medier, i vilken han uppmanar ryssarna att avbryta invasionen av Ukraina.

VIDEO: Se Arnolds uppmaning till ryssarna