Flera miljoner judars öde beseglades för drygt 80 år sedan i en förstad till Berlin.
Vid den så kallade Wannseekonferensen den 20 januari 1942 möttes en handfull högt uppsatta nazister för att dra upp riktlinjerna för verkställandet av Adolf Hitlers order om ”den slutgiltiga lösningen på den europeiska judefrågan” – utrotandet av Europas cirka elva miljoner judar.
Mötet arrangerades av Reinhard Heydrich, som var chef för Nazitysklands Säkerhetsministerium. Närvarade gjorde även flera framträdande personer inom SS och högt uppsatta tjänstemän från olika departement.
Heydrichs mål var att försäkra sig om tjänstemännens lojalitet samt koordinera hur folkmordet skulle genomföras rent praktiskt.
Hitler fattade beslutet
Endast ett protokoll från mötet har bevarats, och det visar att nazisterna inledningsvis planerade att fördriva judarna till Östeuropa. Där skulle judarna utföra slavarbete, tills en total utrotning kunde genomföras.
En del historiker har hävdat att själva beslutet om judeutrotningen fattades i Wannsee. Av allt att döma fattades beslutet dock av Adolf Hitler hösten 1941, och folkmordet hade i praktiken redan inletts vid tidpunkten för konferensen.
Till exempel hade tyska dödspatruller – Einsatzgruppen – sedan en tid massakrerat östeuropeiska judar, och i utrotningslägret Chełmno började tyskarna döda judar sex veckor innan Wannseekonferensen hölls.