Tarawa: Värre än D-dagen

En förmodat lätt invasion urartar till en mardröm för amerikanerna, när de 1943 försöker inta den strategiskt viktiga atollen Tarawa i Stilla havet.

En 1,5 meter hög barriär längs vattnet spärrade vägen för de amerikanska fordonen. På invasionens första dag fick infanteriet kämpa på egen hand.

Japans offensiv i Stilla havet har stoppat upp, och USA är nu redo att slå tillbaka. På hösten 1943 stävar en armada av landstigningsfarkoster in mot atollen Tarawa i södra Stilla havet. Denna lilla prick på kartan är platsen för ett strategiskt viktigt flygfält, som amerikanerna behöver. Marinkårssoldaterna på väg mot stranden har utlovats en lätt seger över Tarawas försvarare.

I stället blir emellertid landstigningen en 76 timmar lång mardröm. Japanska kanoner och kulsprutor orsakar större förluster bland de främsta amerikanska förbanden än de förluster som drabbar dem som året därpå landstiger på Omaha Beach i Normandiet.

Inne på stranden kämpar små grupper av soldater i tre dygn om varenda bunker, tills hela den japanska styrkan är utplånad.