Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

En 1,5 meter hög barriär längs vattnet spärrade vägen för de amerikanska fordonen. På invasionens första dag fick infanteriet kämpa på egen hand.

Krig - Andra världskriget

Tarawa: Värre än D-dagen

En förmodat lätt invasion urartar till en mardröm för amerikanerna, när de 1943 försöker inta den strategiskt viktiga atollen Tarawa i Stilla havet.

Japans offensiv i Stilla havet har stoppat upp, och USA är nu redo att slå tillbaka. På hösten 1943 stävar en armada av landstigningsfarkoster in mot atollen Tarawa i södra Stilla havet. Denna lilla prick på kartan är platsen för ett strategiskt viktigt flygfält, som amerikanerna behöver. Marinkårssoldaterna på väg mot stranden har utlovats en lätt seger över Tarawas försvarare.

I stället blir emellertid landstigningen en 76 timmar lång mardröm. Japanska kanoner och kulsprutor orsakar större förluster bland de främsta amerikanska förbanden än de förluster som drabbar dem som året därpå landstiger på Omaha Beach i Normandiet.

Inne på stranden kämpar små grupper av soldater i tre dygn om varenda bunker, tills hela den japanska styrkan är utplånad.

Läs också:

kivikausi, figuuri, Kiina, pikkulintu
Arkeologi

Liten fågel avlivar gammal teori

2 minuter
påve franciskus ger urbi et orbi
Krig

Schweizergardet offrade sig för påven

5 minuter
Civilisationer

Vilka var etruskerna?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj