Takais fartyg sänktes i det största sjöslaget
Som radaroperatör i den japanska flottan var Taro Takai med om inte mindre än sex större sjöslag under andra världskriget. Två gånger slutade det med att hans fartyg sänktes, men Takai undkom kriget med livet i behåll.

Taro Takai.
Den före detta kaptenen i den japanska flottan Taro Takai är fortfarande ung i sinnet även om hans fysiska ålder är hög. Han svarar eftertänksamt på frågorna och när minnet sviktar så läser 90-årige Takai högt från de otaliga intervjuer han givit tidigare. Det har trots allt gått närmare sjuttio år sedan han upplevde Stillahavskriget.
Taro Takai föddes under det nionde året i Taisho-perioden (1920) i Gifuprefekturen på huvudön Honshu. Han växte upp på landet tillsammans med sex syskon och inspirerad av faderns militära bana sökte han sig till Kaigun – den japanska flottan – efter att ha gått klart motsvarande gymnasiet. 1937 började Takai officersutbildningen vid sjökrigsskolan i Edajima.
★ Varför sökte du dig till flottan?
– Jag kommer från en militär släkt. Mina föräldrar kunde försörja mig fram till examen men efter det var jag tvungen att finna ett yrke. Ett av ledorden i dåtidens Japan var fukokukyohei – ”rikt land, stark militär” – och det gjorde att flottan kändes rätt. Då var det faktiskt lika svårt att komma in på sjökrigsskolan som på Tokyo universitet, mina föräldrar tyckte att det var fantastiskt att jag blev antagen. Jag tog examen den 15 november 1941, bara veckor innan kriget började.
★ Vad gjorde du efter examen?
– Vanligtvis åkte man jorden runt och övade på ett fartyg efter examen. Det var en av de saker som var attraktivt med flottan, att man fick se världen. Jag hade sett fram emot det. Men på grund av det stundande kriget och den bistra tid som följde blev det inte så. Jag mönstrade på den tunga kryssaren Furutaka och då jag knappt hade gjort någon övningstid på ett örlogsfartyg och fortfarande var fänrik så kände jag mig väldigt oerfaren. Vi lämnade flottbasen i Kure den 30 november 1941 och lade ankar vid Hahajima, en ö inte långt från Iwo Jima.
Den 4 december lade vi ut och när vi kommit ut på havet öppnade fartygschefen ett förseglat meddelande. Där stod det att Japan skulle gå i krig den 8 december 1941.
Vi i besättningen blev förvånade då det fortfarande var fyra dagar dit.