Spitfirevrak dolde skelettdelar

75 år efter att ett Spitfireplan störtade under andra världskriget har arkeologer grävt ut spillrorna efter tragedin. Bland vrakdelarna hittade man skelettdelar från planets pilot.

Storbritannien tillverkade omkring 22 000 Spitfireplan till Royal Air Force under andra världskriget.

20-årig pilot miste livet

Den 22 november 1940 störtade ett Spitfireplan i kärrmark i östra England. Planets pilot, 20-årige Harold Edwin Penketh, hade bara 13 timmars erfarenhet av att flyga en Spitfire när planet kraschade. Penketh dog på plats och hans lik bärgades från planet och skickades till hemstaden Brighton, så att familjen kunde begrava den omkomne piloten.

Nu – 75 år efter olyckan – har arkeologer hittat skelettdelar bland vrakdelarna av Penkeths plan, en Mark 1 Spitfire X4593. Rättsmedicinare bekräftar att benresterna tillhörde den unga piloten.

En undersökning har visat att det antingen var ett fel på planets syreförsörjningen eller att Penketh själv var skyldig till olyckan. Oavsett vad felet var störtade planet i ett kärr, varpå vatten och lera fyllde vraket så att det sjönk två meter.

Liten pojke såg tragedin

Den då bara åtta-årige Tony Redhead så tragedin hända. Som så många andra dagar under kriget satt han på trapporna till sitt barndomshem i Cambridgeshire och tittade på krigsplan som Hurricane, Spitfire och Lancaster Bomber.

Men den här dagen skulle bli annorlunda. Tillsammans med två andra plan dundrade ett Spitfireplan från Royal Air Force över huvudet på honom. Planet med Harold Edwin Penketh vid spakarna var på träningsuppdrag, men när det nådde upp till 8,5 kilometers höjd hamnade planet plötsligt ur kurs och började dyka.

”Jag minns att planet förde ett fruktansvärt oväsen”, berättar den nu 83-årige Tony Redhead till den engelska tidningen Telegraph. ”Och plötsligt stannade maskineriet och planet störtade rakt mot marken”, berättar han vidare.

På cirka 600 meters höjd lyckades besättningen räta upp planet, men snart började det dyka igen och kort senare kraschade det med nosen först.

Flera Spitfirefynd har sett dagens ljus

I sju dagar har arkeologer från Oxford Archaelogy East nu grävt i de sumpmarker där Penkeths Spitfire störtade:

”Det är oerhört spännande och det är verkligen en utmaning. Jag har arbetat med olika typer av utgrävningar världen över, men att kunna säga att 'Vi har grävt upp en Spitfire' – det slår allt jag tidigare har jobbat med”, säger projektledaren Stephen Macaulay till den engelska tidningen Daily Mail.

Trots att planet har legat begravt i den engelska kärrmarken i 75 år har arkeologerna haft turen att göra ännu fler fynd i vraket. Utöver benresterna har arkeologerna grävt ut planets cockpit, kontrollpaneler och den ena bensintanken.

Harold Edwin Penkeths klocka och cigarettetui med initialerna ”HEP” har också dykt upp och arkeologerna har dessutom grävt ut planets Merlinmotor, en välbevarad gummihuvudkudde och delar av planets vinge.