K. Thoctarides/PlanetBlue.gr & SM Museum
HMS Triumph

Spionubåt hittad efter 20 års jakt

En grupp grekiska dykare har uppgett att de hittat vraket av den brittiska ubåten HMS Triumph. Ubåten utförde hemliga uppdrag under andra världskriget, men besättningen mötte ett tragiskt öde.

Vraket av en brittisk ubåt som under andra världskriget spelade en avgörande roll för brittiska spioner har hittats utanför Greklands kust efter 20 års sökande.

Det meddelade den grekiske dykaren Kostas Thoctarides nyligen. Hans grupp av dykare har lokaliserat vraket av HMS Triumph i Egeiska havet, på en tills vidare hemlig plats ”tio kilometer” utanför Sounios kust i sydligaste Grekland.

Vraket hittades på omkring 203 meters djup, och de stängda luckorna och indragna periskopet visar att ubåten var i färd med att dyka när den sjönk, säger Kostas Thoctarides.

En av gruppens dykare, Rena Giatropoulou, har sagt till webbmediet Live Science att främre delen är svårt skadad av en explosion, som troligen sänkte ubåten. Men det är ovisst om explosionen orsakades av en fientlig sjunkbomb eller sjömina eller om explosionen var intern – det vill säga att den utlöstes av någon av ubåtens egna torpeder.

Genomförde tidiga spionuppdrag

HMS Triumph sjösattes 1938 och genomförde mer än 20 uppdrag under andra världskriget, bland annat attacker mot axelmakternas fartyg i Medelhavet. Men ubåten är mest känd för sin roll i hemliga operationer.

År 1941 förde ubåten i största hemlighet officeren Bill Hudson från den brittiska spion- och sabotageorganisationen SOE (Special Operations Executive) till Montenegro, som lydde under italienskt styre. Där hjälpte han under de följande åren jugoslaviska motståndskämpar att slåss mot ockupationsmakten.

Uppdraget var ett av de första för SOE. Efter det utförde britterna många liknade operationer i flera andra länder, bland annat i Grekland, där HMS Triumph satte i land brittiska agenter, medan tyskarna kontrollerade landet. Ubåten genomförde även uppdrag då uppgiften var att rädda allierade soldater som satt fast i Nordafrika.

VIDEO: Fina bilder av ubåten på havets botten

Video

Ligger 203 meter under ytan i farligt farvatten

Thoctarides och hans dykare har letat efter vraket av HMS Triumph i mer än 20 år, och de har tidigare hittat fyra andra ubåtar, men den här har en särskild betydelse.

Triumphs historia är olösligt förknippad med det grekiska motståndet och de hemliga organisationer som var aktiva under den italiensk-tyska ockupationen,” säger Rena Giatropoulou.

Enligt Rena Giatropoulou var det emellertid ”extremt svårt” att hitta ubåten, eftersom farvattnen i området är så farliga. Dykarna var tvungna att använda en fjärrstyrd miniubåt för att lyckas:

”På 203 meters djup och med så starka undervattensströmmar skulle det vara omöjligt för dykare att arbeta”, säger hon.

Enligt dåtida anteckningar var Triumph på väg till ett hemligt uppdrag vid ögruppen Kykladerna i december 1941. Där skulle den rädda mer än 30 brittiska agenter och förrymda krigsfångar från ön Antiparos den 9 januari. Men ubåten dök aldrig upp, och männen greps.

Den 23 januari 1942 registrerade Royal Navy ubåten som saknad till havs med 64 besättningsmedlemmar ombord.

”Jag anser att det finns 64 hjältar i ubåten”, säger Rena Giatropoulou. ”HMS Triumph ska behandlas med den respekt och vördnad den förtjänar som en krigsgrav”, säger hon.