Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Löpsedlar efter Sovjetunionens bombning av Sverige 22 februari 1944.

Krig - Andra världskriget

Sovjet bombar Sverige

DEN HÄR VECKAN I HISTORIEN: Den 22 februari 1944 faller sovjetiska bomber över Stockholm och Strängnäs. Än i denna dag vet man inte om det var ett misstag eller en varning.

Ryska bomber över Stockholm

Kvällen den 22 februari 1944 under en planerad bombräd över Finland felnavigerar ett antal av de sovjetiska bombflygplanen in över östra Sverige och släpper bomber bland annat i centrala Stockholm och Strängnäs. Ingen människa dör men ett par personer skadas lindrigt.

Sovjetunionen förnekar efteråt att deras flygplan varit inne över Sverige, men bombdelar med kyrilliska bokstäver pekar onekligen på att det var tala om ryska bomber.

Misstag eller varning?

Det finns olika teorier kring bombningarna. En teori lyder att de sovjetiska flygplanen helt enkelt felnavigerade i mörkret, på väg till Åbo och eventuellt Mariehamn på Åland. En annan teori är att det var en avsiktlig varning mot Sverige att inte ge sig in i kriget på Finlands sida.

Läs också:

Första världskriget

Sveriges kamp för Åland

12 minuter
Andra världskriget

Svensk blev hjälte i Finland och Norge

12 minuter
Andra världskriget

Stridsflyg över Sverige under kriget

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj