Laura Kreider/US ARMY

Soldater ersätter tårta efter 77 år

Under andra världskriget stal amerikanska soldater en italiensk flickas födelsedagstårta. Nu vill regementet ställa saker och ting till rätta.

I april 1945 var Meri Mion och hennes föräldrar tvungna att ta skydd i källaren, när amerikanska soldater hamnade i strid med den tyska ockupationsmakten utanför deras hus i Vicenza i norra Italien.

När familjen på morgonen kom upp ur källaren upptäckte de att amerikanerna hade ätit upp 13-åriga Meris födelsedagstårta, som hade ställts i ett öppet fönster för att svalna.

I en tidningsartikel år 2020 sa Meri Mion:

”Sedan dess har jag varje år på min födelsedag tänkt på den natten. Jag skulle fortfarande vilja smaka på den tårtan, men jag är glad att allting slutade lyckligt.”

Sedan världskriget rasade i Italien har USA haft soldater stationerade i Vicenza, och när artikeln publicerades beslöt garnisonen att råda bot på landsmännens illdåd vid ett lämpligt tillfälle.

Jubilaren, Meri Mion, var 13 år, när allierade styrkor befriade Italien, som tyskarna hade ockuperat efter Mussolinis fall.

© Laura Kreider/US ARMY

Jubilaren förlåter de amerikanska soldaterna

Tillfället uppenbarade sig nyligen, när Meri Mion fyllde 90 år. De amerikanska soldaterna bad om ursäkt och gav henne en födelsedagstårta som kompensation.

Under överlämningsceremonin sa jubilaren att hon för länge sedan hade förlåtit de amerikanska soldater som för 77 år sedan stal hennes tårta. Hon tackade samtidigt för den nya:

”Jag tänker äta tårtan tillsammans med min familj och tänka på denna fantastiska dag, som jag aldrig kommer att glömma.”