Smycke identiskt med Anne Franks hittat i läger

I dödslägret Sobibór har forskare funnit ett unikt smycke. Nu undersöker de om ägaren och Anne Frank kände varandra.

Anne Frank hade ett liknande smycke.

© Ullstein Bild/All Over Press

Ett väldigt speciellt smycke har hittats i det tyska förintelselägret ­Sobibór i Polen – smycket är identiskt med ett som tillhörde den världsberömda judiska ­flickan Anne Frank.

Hittades under golvbrädor

Ett forskarlag av polska, israeliska och nederländska arkeologer grävde fram smycket under golvbrädorna på den plats där koncentrationslägrets kvinnliga ­fångar tvingades att klä av sig, innan de skickades in gaskammaren.

Genom efterforskningar har experter kommit fram till att den lilla trekantiga berlocken tillhörde en ung judisk kvinna vid namn Karoline Cohn.

Slående likhet med Anne Franks smycke

Hon deporterades 1941 till det judiska ghettot i Minsk, där spåren efter henne upphör.

Hennes smycke transporterades emellertid efter det till Sobibór – om inte av henne själv så av någon annan. Där har det legat dolt, tills arkeologerna nyligen grävde fram det igen.

Med undantag för det ingraverade ­födelsedatumet på smyckets framsida är Karoline Cohns och Anne Franks ­smycken helt identiska.

Flickornas relation undersöks

De är så unika i sin utformning att forskarna inte känner till några motsvarande smycken.

Därför undersöker de nu om de båda kvinnorna kan ha känt varandra. Utöver att de hade identiska smycken föddes de båda 1929 i Frankfurt am Main.

Tre frågor till professorn

Yoram Haimi Arkeolog vid Israel ­Antiquities Authority, Israe­l

Hur hittade ni smycket?

Det var våra polska kollegor som fann det. De började genast prata med varandra på ­polska, och det är för det mesta ett tecken på att de har hittat något intressant. Jag var inte där, när det grävdes fram, men de kontaktade mig så fort de läst den ingraverade texten.

Kan ni vara säkra på att smycket har ­tillhört Karoline Cohn?

Ja, det kan vi. Karoline Cohn är den enda ­judiska flicka som föddes den dagen i Frankfurt. Vi vet med säkerhet att hon deporterades till ghettot i Minsk hösten 1941, och att många av judarna där senare skickades vidare till ­Sobibór, där de dödades.

Vad är nästa steg?

Nu hoppas vi att personer som har likadana smycken ska kontakta oss. Då kan vi gå vidare med våra efterforskningar.