Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Visste USA att Japan skulle angripa Pearl Harbor?

Som en blixt från en klar himmel for de japanska flygplanen in över Pearl Harbor och fällde sina bomber. Angreppet på örlogsbasen var katastrofalt – men kunde kanske ha undvikits.

Shutterstock

Klockan 07.55 den 7 december 1941 angrep japanska flygplan och fartyg den amerikanska örlogsbasen i Pearl Harbor på Hawaii. Angreppet kom som en ­överraskning för president Franklin D. Roosevelt, som dagen därpå i ett radiotal förkunnade att USA hade utsatts för ett ”plötsligt och medvetet angrepp av sjö- och luftstyrkor”.

VIDEO – Se japanerna angripa:

Det fanns flera militärer och tjänstemän som inte var lika överraskade. Bland dem var generalen och militär­analytikern Billy Mitchell, som redan 1925 bedömde att Japan en dag skulle angripa Pearl Harbor med bombplan.

Under 1941 blev varningarna allt fler. Redan i januari fick Joseph Grew, USA:s ambassadör i Japan, nys om planerna under ett möte med en utländsk kollega, men utrikesdepartementet viftade bort varningarna.

Samma upplevelse hade en ung asiatisk man, som enligt krigskorrespondenten Eric Sevareid hade upplysningar om ett förestående angrepp. Även han fick nobben av utrikesdepartementet.

Japanska styrkor intog Peking i augusti 1937.

© Associated Press Billedbyline

Varför angrep japanerna?

Ett krig mellan USA och Japan hade varit under uppsegling i årtionden innan angreppet på Pearl Harbor. Båda länderna ville dominera Stilla havet, och Japan hade sedan ­sekelskiftet vunnit flera krig mot grannländer och erövrat enorma territorier – vilket gjorde USA till den enda kvarvarande rivalen.

USA såg Japan som ett hot och försökte med diplomati och handelsblockader, men i november 1941 bröt förhandlingarna samman. Några dagar senare anföll Japan Pearl Harbor, och USA gick med i andra världskriget.

Månaderna före angreppet fick USA:s underrättelsetjänster flera indikationer på att Japan planerade något stort. Men bitarna fogades aldrig ihop.

När Japan angrep Pearl Harbor var USA därför oförberett. Det kostade cirka 2400 amerikaner livet.

USA:s flotta reste sig:

USS Tennessee var ett av 21 amerikanska örlogsfartyg som förstördes under angreppet. De flesta fartygen – utom tre – reparerades och återgick i tjänst.

PHOTO 12/IMAGESELECT

USS West Virginia träffades av två bomber och sju torpeder. Totalt 106 amerikaner omkom, när det stora fartyget sjönk. Det tog tre år att bärga och reparera fartyget, som senare deltog i invasionen av Okinawa.

PHOTO 12/IMAGESELECT

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj