Shutterstock

Visste USA att Japan skulle angripa Pearl Harbor?

Som en blixt från en klar himmel for de japanska flygplanen in över Pearl Harbor och fällde sina bomber. Angreppet på örlogsbasen var katastrofalt – men kunde kanske ha undvikits.

Klockan 07.55 den 7 december 1941 angrep japanska flygplan och fartyg den amerikanska örlogsbasen i Pearl Harbor på Hawaii. Angreppet kom som en ­överraskning för president Franklin D. Roosevelt, som dagen därpå i ett radiotal förkunnade att USA hade utsatts för ett ”plötsligt och medvetet angrepp av sjö- och luftstyrkor”.

VIDEO – Se japanerna angripa:

Video

Det fanns flera militärer och tjänstemän som inte var lika överraskade. Bland dem var generalen och militär­analytikern Billy Mitchell, som redan 1925 bedömde att Japan en dag skulle angripa Pearl Harbor med bombplan.

Under 1941 blev varningarna allt fler. Redan i januari fick Joseph Grew, USA:s ambassadör i Japan, nys om planerna under ett möte med en utländsk kollega, men utrikesdepartementet viftade bort varningarna.

Samma upplevelse hade en ung asiatisk man, som enligt krigskorrespondenten Eric Sevareid hade upplysningar om ett förestående angrepp. Även han fick nobben av utrikesdepartementet.

Japanska styrkor intog Peking i augusti 1937.

© Associated Press Billedbyline

Varför angrep japanerna?

Månaderna före angreppet fick USA:s underrättelsetjänster flera indikationer på att Japan planerade något stort. Men bitarna fogades aldrig ihop.

När Japan angrep Pearl Harbor var USA därför oförberett. Det kostade cirka 2400 amerikaner livet.

USA:s flotta reste sig:

USS Tennessee var ett av 21 amerikanska örlogsfartyg som förstördes under angreppet. De flesta fartygen – utom tre – reparerades och återgick i tjänst.

PHOTO 12/IMAGESELECT

USS West Virginia träffades av två bomber och sju torpeder. Totalt 106 amerikaner omkom, när det stora fartyget sjönk. Det tog tre år att bärga och reparera fartyget, som senare deltog i invasionen av Okinawa.

PHOTO 12/IMAGESELECT