Visste USA att Japan skulle angripa Pearl Harbor?

Som en blixt från en klar himmel for de japanska flygplanen in över Pearl Harbor och fällde sina bomber. Angreppet på örlogsbasen var katastrofalt – men kunde kanske ha undvikits.

Som en blixt från en klar himmel for de japanska flygplanen in över Pearl Harbor och fällde sina bomber. Angreppet på örlogsbasen var katastrofalt – men kunde kanske ha undvikits.

Shutterstock

Klockan 07.55 den 7 december 1941 angrep japanska flygplan och fartyg den amerikanska örlogsbasen i Pearl Harbor på Hawaii. Angreppet kom som en ­överraskning för president Franklin D. Roosevelt, som dagen därpå i ett radiotal förkunnade att USA hade utsatts för ett ”plötsligt och medvetet angrepp av sjö- och luftstyrkor”.

VIDEO – Se japanerna angripa:

Det fanns flera militärer och tjänstemän som inte var lika överraskade. Bland dem var generalen och militär­analytikern Billy Mitchell, som redan 1925 bedömde att Japan en dag skulle angripa Pearl Harbor med bombplan.

Under 1941 blev varningarna allt fler. Redan i januari fick Joseph Grew, USA:s ambassadör i Japan, nys om planerna under ett möte med en utländsk kollega, men utrikesdepartementet viftade bort varningarna.

Samma upplevelse hade en ung asiatisk man, som enligt krigskorrespondenten Eric Sevareid hade upplysningar om ett förestående angrepp. Även han fick nobben av utrikesdepartementet.

Japanska styrkor intog Peking i augusti 1937.

© Associated Press Billedbyline

Varför angrep japanerna?

Ett krig mellan USA och Japan hade varit under uppsegling i årtionden innan angreppet på Pearl Harbor. Båda länderna ville dominera Stilla havet, och Japan hade sedan ­sekelskiftet vunnit flera krig mot grannländer och erövrat enorma territorier – vilket gjorde USA till den enda kvarvarande rivalen.

USA såg Japan som ett hot och försökte med diplomati och handelsblockader, men i november 1941 bröt förhandlingarna samman. Några dagar senare anföll Japan Pearl Harbor, och USA gick med i andra världskriget.

Månaderna före angreppet fick USA:s underrättelsetjänster flera indikationer på att Japan planerade något stort. Men bitarna fogades aldrig ihop.

När Japan angrep Pearl Harbor var USA därför oförberett. Det kostade cirka 2400 amerikaner livet.

USA:s flotta reste sig: