Liknande bloddrypande berättelser finns i många andra böcker och på nätet – gemensamt för dessa texter är att de bygger på ryska källor. De tyska soldaterna kommer aldrig till tals.
En annan syn på striderna framkom 2010, när Världens Historia intervjuade Ernst Bittcher. Som 16-åring var han luftvärnsmedhjälpare och befann sig utanför riksdagshuset.
Han upplevde en timmes häftig eldgivning vid lunchtid den 30 april, sedan var allt lugnt, och Ernst skickades iväg med mat och kaffe till soldaterna. Officiellt föll byggnaden två dagar senare.
”Det var så tyst att man hörde fågelsång”, berättade Bittcher, som antog att alla författare till böcker om riksdagshusstriden skriver av varandra och sväljer den ryska versionen med hull och hår: ”Huvudsaken är alltid att det kämpades, skreks och blöddes”, sa Ernst Bittcher med en axelryckning.
SLUTSATS: Röda armén behövde en ursäkt inför Stalin
Efter hand som det stod klart för alla att Nazityskland stod inför en omedelbar kollaps, mattades stridslusten av bland de ryska soldaterna.
Ingen ville dö under krigets sista dagar, men Röda arméns generaler hade lovat Stalin att erövra Berlin till den kommunistiska festdagen den 1 maj, och därmed hade generalerna ett problem: Den långsamma framryckningen krävde en trovärdig förklaring – och enklast var att hävda att tyskarna envist vägrade att ge upp sin huvudstad. Som kuliss var riksdagshuset ett perfekt val, för byggnaden var känd i Sovjet.
En av de överdrifter som är lättast att genomskåda i Antony Beevors bok är uppgiften om de cirka 90 kanoner som ”sköt oavbrutet mot riksdagen” en hel dag – utöver stridsvagnar och raketbatterier.
Ska man tro på siffrorna måste mer än 30 000 granater ha avfyrats.