Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

”Polska ryttare angrep tyska stridsvagnar”

Polen blev så taget på sängen av det tyska blixtkriget att kavalleriet försökte hejda stridsvagnarna med sablar! Det är en bra historia, men är den verkligen sann?

Hans Winke/Imageselect

Den 1 september 1939 gick Nazityskland in över gränsen till Polen, och andra världskriget var ett faktum. En av de första platser där tyskarna stötte på motstånd var utanför byn Krojanty.

Där utkämpade ett förband av lansiärer – polska kavallerister – en blodig kamp mot den tyska krigsmakten. Mer än tjugo hästar dödades.

Dagen därpå bjöd tyskarna med två italienska journalister ut på slagfältet och berättade att de döda hästarna var resultatet av en vansinnesattack mot tyska stridsvagnar.

”Polackernas angrepp var modigt och ­dumdristigt, men de hade inte en chans mot tyskarna.”
William L. Shirer i Tredje rikets ­uppgång och fall, 1960.

Journalis­terna skrev en livfull berättelse om polac­kernas desperata mod, när de angripit stridsvagnarna med lansar och sablar. Historien spreds över världen, och utnyttjades flitigt i tysk propaganda för att understryka hur primitiva polackerna var.

Efter kriget nämndes händelsen i många historieböcker, bland annat det respekterade verket Tredje rikets uppgång och fall från 1960 av jour­nalisten William L. Shirer: ”Ryttare mot stridsvagnar! Kavalleriets långa lansar mot stridsvagnarnas långa eldrör. ­Polackernas angrepp var modigt och dumdristigt, men de hade inte en chans mot tyskarna.”

FÖR OCH EMOT: Minnen mot forskning

Lansiärerna var beväpnade med pansarvärnsgevär, som var effektiva mot tunt bepansrade stridsfordon.

© Ministerstwo Wojny

SLUTSATS: Nazitysk propaganda har satt djupa spår

De beridna lansiärerna hade rötter i 1700-talet och var en del av en stolt polsk kavalleritradition.

Myten om hur denna symbol för gammaldags ­krigföring förgäves försökte stå emot tyska stridsvagnar var en så bra ­historia att den återberättats allt sedan dess. Men historieforskningen har visat att den inte bygger på fakta.

Det polska ryttarangreppet med sabel och lans är en myt skapad av tyskarnas propaganda. I själva verket var polackerna långtifrån värdelösa. Under de 36 dagar som det tog tyskarna att erövra Polen möttes de av sammanlagt 16 kavalleriangrepp, varav de flesta var framgångsrika.

Utanför staden Mokra lyckades de polska styrkorna slå ut 50 tyska stridsvagnar – många slogs ut av just lansiärer. De placerade sig bakom stridsvagnen, klev av hästen och besköt vagnens svaga baksida med ett pansarvärnsgevär.

MYTKROSSARNAS DOM: Angreppet ägde aldrig rum.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj