Polsk motoffensiv chockade Tyskland
General Kutrzeba såg möjligheterna när blixtkriget drabbade Polen 1939. Hans djärva motanfall över floden Bzura tog tyskarna med överraskning.

Polskt kavalleri stormar fram i Sochaczew.
Den polska offensiven vid floden Bzura var den största operationen polackerna genomförde i september 1939. Två arméer – Poznań och Pomorze – deltog i motanfallet som leddes av general Tadeusz Kutrzeba. Målet var att bygga en ny försvarslinje bakom floden Wisła.
Armén Poznań, med Tadeusz Kutrzeba som befälhavare, hade dittills klarat sig från tyska angrepp och var intakt. Värre var det för förbanden i general Władysław Bortnowskis Pomorze-armé som redan under krigets första dagar utkämpat ett par tunga bataljer mot bland annat Heinz Guderians 19. motoriserade armékår.
Kutrzebas och Bortnowskis enheter kunde retirera åt sydost från de inledande striderna relativt ostörda, men förutsättningarna att lyckas med den tilltänkta reträttmanövern var föga gynnsamma. Tyska pansarstyrkor ur 10. armén hade ryckt fram mot Warszawa i rasande fart och den 7 september hade de cirka 6 mil kvar till staden. Inte nog med det, samtliga polska arméer trycktes obönhörligen bakåt.
Kutrzeba planerade motangrepp
Det polska högkvarterets plan var förvisso att fältförbanden skulle utkämpa fördröjande försvarsstrider men inte i det tempo som tvingades fram av tyskt avancemang. Men hastiga tyska framryckningar öppnade också upp för polska motangrepp, det gällde bara att upptäcka blottorna i tid och utnyttja dem.
MER ANDRA VÄRLDSKRIGET I MILITÄR HISTORIAS NYHETSBREV!
En sådan öppning såg general Kutrzeba. Hans flygspaning hade noterat att tyska enheter ur 8. armén snart skulle operera i Poznań-arméns tilltänkta marschväg. Utsikten att behöva kämpa sig fram var en händelseutveckling som Kutrzeba ville undvika på grund av fiendens överlägsenhet. Bättre att ta initiativet och utföra en överraskande motoffensiv.
Hans plan att anfalla över floden Bzura norr om staden Łódź fick gehör men överbefälhavaren drog ut på beslutet vilket var föga klokt. Tyska förband hade redan ett försprång och det gällde att agera så fort som möjligt.