© Scanpix

Hitler vägrade att rädda 6:e armén från en säker död

I slaget om Stalingrad överskattade Hitler Luftwaffe medan han underskattade Röda armén, samtidigt som hans styrkor lojalt slogs till sista blodsdroppen.

16 maj 2017 av Linda Corfitz Jensen

Den 23 november 1942 slår den sovjetiska fällan igen om Hitlers 6:e armé. Medan de sovjetiska soldaterna brister ut i jubel, pressas de 275000 tyska soldaterna in mot Stalingrad från alla sidor.

Förtvivlad skickar general Paulus en vädjan om hjälp till Berlin:

”Armén är omringad… Vi har väldigt lite drivmedel kvar; när det är slut kommer stridsvagnar och tunga vapen att bli orörliga. Det är ont om ammunition, provianten kommer att räcka i sex dagar till … Anhåller om frihet att agera… Situationen kan tvinga oss att lämna Stalingrad”.

Hitler står nu inför sitt kanske viktigaste beslut sedan krigsutbrottet 1939. Om han drar bort 6:e armén från Stalingrad kommer den att överleva och kunna stabilisera tyskarnas position i Kaukasus. En reträtt kommer emellertid utan tvekan att innebära att Stalingrad går förlorat till ryssarna.

Stalingrad var ett inferno av hunger, kyla och meningslös död.

© AKG/Scanpix

I värsta fall kommer de tyska styrkornas stridsvilja att kollapsa och hela invasionen av Sovjetunionen kan kullkastas, anser Hitler

Han ignorerar Luftwaffechefen Hans Jeschonneks varningar och beslutar att 6:e armén ska hålla Stalingrad, assisterad av en luftbro med dagliga leveranser av 700 ton förnödenheter. 

Jeschonnek bedömer dock att Luftwaffe inte på långa vägar kan leverera så mycket i det hårda vädret och med det begränsade antal plan som finns till förfogande.

En orubblig Hitler informerar sin 6:e armé om att den ”ska hålla sina ställningar trots hotet om en tillfällig omringning”.

Paulus och de andra omringade officerarna är skakade. Om armén inte snart kan bryta sig ut, kommer den att vara dödsdömd. Officerarna föreslår att man ska gå emot Hitlers order för att rädda soldaternas liv, men den obrottsligt lojale Paulus vägrar. 

Den 24 november sätter Hitler punkt för alla protester med sin slutgiltiga order: ”Volgafronten och den norra fronten ska hållas till varje pris! Förnödenheter kommer via luften”.

Hitler beordrade Luftwaffe att flyga in 700 ton förnödenheter per dag till den omringade 6:e armén. Ständiga snöstormar och brist på flygplan gjorde uppgiften omöjlig och ryssarnas luftvärn sköt varje dag ned i genomsnitt fem tyska plan.

© Australian War Memorial/Creative Commons

Som både Paulus och Luftwaffechefen har förutsett har luftbron ingen chans att underhålla 6:e armén. I och med Hitlers order kunde tyskarna i Stalingrad nu se fram emot ett slutgiltigt nederlag till ryssarna och en fasansfull kamp för överlevnad i ett fåfängt försök att ändra ödet.

Slaget om Stalingrad är bara ett av andra världskrigets många slag, som stakade ut en ny väg för kampen mellan Tredje riket och de allierade. 

Kanske är du intresserad av...