Dieppe - räden som skulle blidka Stalin
Attacken mot Dieppe 1942 skulle blidka Stalins krav på att öppna en andra front i väst. Det var en illa genomtänkt plan som slutade i katastrof.

Klockan 05.07– strax före soluppgången – stötte de första landstigningsfarkosterna emot den steniga stranden vid den nordfranska staden Dieppe. Det var den 19 augusti 1942 och Frankrike hade varit ockuperat av Tyskland i mer än två år när de allierade gjorde sin första större landstigning.
Vid stranden fanns bara 60 tyska soldater under löjtnant Willi Weber, men många av dem satt väl skyddade i fyra betongbunkrar – en av dem maskerad till en sommarstuga – på strandens östra sida. Andra låg i ställning på krönet till de branta höjderna ovanför strandpromenaden.
Samtidigt som ramperna till landstigningsbåtarna fälldes ner öppnade tyskarna en rasande eld med både kulsprutor och granatkastare. Major George Schofield, ledaren för den första anfallsvågen, var först att sätta sin fot på den nedfällda rampen. I samma sekund slog en hel serie kulor in i hans kropp.
De kanadensiska soldaterna rusade desperat framåt, rätt in i kulregnet. Många rasade som käglor. Andra hoppade över växande högar av döda eller sårade kamrater och sprang i blindo mot stranden. Det var en fruktansvärd massaker.
Overkligt blodbad
Av den första anfallsvågens 250 man var det bara en handfull som lyckades ta sig över den 50 meter breda stranden och fram till strandvallen, som erbjöd ett visst skydd mot kulorna. Där låg de och tryckte – en del utom sig av skräck, men många andra helt bedövade av det overkliga blodbadet. När de blickade bakåt såg de högar av döda och sårade män, blod och sönderslitna kroppsdelar.
Den misslyckade allierade landstigningen vid Dieppe den 19 augusti 1942 har förbryllat historiker i snart 75 år. Faktum är att den egentliga anledningen till detta företag aldrig har klarlagts riktigt.
Att erövra och förstöra Dieppes förhållandevis lilla hamn, för att därefter dra sig tillbaka skulle knappast haft någon militär nytta. Argumentet att operationen genomfördes för att – som det sades – »testa försvarets styrka» – håller inte heller.