AOC Archaeology
bunker england andra världskriget

Skogsarbetare hittar topphemlig bunker

I samband med avverkningen av ett skogsområde har en grupp skotska arkeologer hittat en underjordisk bunker från andra världskriget. Den byggdes till Churchills ”hemliga armé”.

Ett av Winston Churchills allra hemligaste krigsprojekt har oväntat dykt upp i Skottland.

I en skog nära staden Moffat har lantmätare hittat en underjordisk bunker som byggdes under andra världskriget till Churchills så kallade hemliga armé.

”Man har inte hittat många av de här bunkrarna, eftersom deras placering hemlighölls. De flesta fylldes senare igen eller glömdes bort”, berättar arkeologen Matt Ritchie för BBC.

bunker churchill andra världskriget

Bunkern, vars väggar och tak utgjordes av välvda metallskivor, var tom när den hittades. På sin tid hade den minst sju sängar, ett bord, en spis och mat som räckte till drygt fem veckor. Förutom det hade man lager med stora mängder vapen och sprängmedel, avsedda för soldaternas sabotageaktioner.

© AOC Archaeology

Trupper skulle skapa kaos

Omkring femhundra liknande bunkrar byggdes runtom i Storbritannien under kriget.

I dem skulle små enheter från landets hemvärn ligga dolda om tyskarna lyckades invadera landet.

Trupperna, som utbildades i sabotage, valdes ut för sin goda kännedom om närområdet. Deras uppgift var att gömma sig i bunkern och skapa kaos bakom fiendens linjer.

Fem veckors förnödenheter

Enligt arkeologerna ligger bunkern cirka en och en halv meter under marken och är sju meter lång. Golvet är av betong, medan väggarna och taket består av välvda metallskivor.

bunker england andra världskriget

En tredimensionell laserskanning visar bland annat de två sprängväggarna i vardera änden av bunkern. De skulle skydda soldaterna ifall fienden släppte ner handgranater genom någon av de två ingångarna.

© AOC Archaeology

I vardera änden fanns en utgång med sprängväggar, som skulle skydda mot exempelvis handgranater. Totalt hade bunkern plats för sju man, vapen och förnödenheter till fem veckor.

Arkeologerna har varken hittat några vapen eller något annat i bunkern, vars exakta placering tills vidare kommer att hemlighållas med tanke på bunkerns historiska värde.