Skakande inspelningar: Tyska soldater njöt av att mörda

Sjuttio år gamla inspelningar punkterar myten om att meniga tyska soldater, till skillnad från SS, kämpade ädelt. Tvärtom mördade och lemlästade soldaterna civila för nöjes skull.

Inte bara SS-trupper utan även vanliga tyska soldater deltog i krigsförbrytelserna.

Två tyska historiker har punkterat myten om den tyska armén och flygvapnet under andra världskriget. Hittills har de brutala SS-trupperna ensamma fått bära skulden för krigets många krigsförbrytelser, men i en ny bok avslöjas att de meniga soldaterna inte var mycket bättre än SS.

Historikern Sönke Neitzel och psykologen Harald Welzer har fått tillgång till utskrifter av hemlig, brittisk avlyssning av 13000 tyska tillfångatagna soldaters samtal under åren 1940–45.

Banden avslöjar att många vanliga soldater njöt av att mörda civila. T ex berättar en tysk soldat att en officer gav order om att 20 civila skulle avrättas i en italiensk by: ”Så satte vi i gång och vi roade oss kungligt. Vi slutade inte förrän vi hade skjutit 50.”

Den nya bokens författare har fått tillgång till 150000 sidor avlyssningsrapporter från ett brittiskt arkiv.

En annan soldat berättar om en episod, vid vilken en kvinnlig motståndskämpe tillfångatagits: ”Vi våldtog henne, kastade ut henne och sköt på henne. Medan hon låg på rygg kastade vi handgranater efter henne. Varje gång en granat landade nära henne skrek hon.”

Enligt experterna är de cirka 150000 sidorna med utskrifter rena skattkistan, eftersom de kan ge en unik inblick i de tyska soldaternas liv vid fronten – även de delar av livet som de aldrig talade om offentligt.