Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Närmare 25 miljoner människor i Sovjetunionen skickades till Gulag. De flesta spärrades in under Stalins regeringsperiod mellan åren 1922 och 1953.

© Shutterstock & Alamy
Krig - Andra världskriget

Ryssland vill göra sig av med information om Gulag

År 2014 gav ryska myndigheter order om att registerkort över Gulagfångar skulle förstöras.

Museet för Gulaghistoria i Moskva har upptäckt att den ryska regeringen år 2014 utfärdade en hemlig order om att förstöra registerkort över tidigare Gulagfångar.

Destruktionen kommer enligt museet att få ”katastrofala följder” för framtida studier av Sovjetunionens beryktade arbetsläger, skriver den brittiska tidningen The Guardian. Enligt tidningen har myndigheterna i den östliga regionen Magadan redan gjort som de blivit tillsagda.

Fångarna arbetade ihjäl sig

Gulaglägren upprättades i den ryska revolutionens kölvatten. De var officiellt ”förbättringsläger”, men i praktiken fungerade de som straff- och arbetsläger i vilka politiska motståndare, kriminella, krigsfångar och bönder ofta arbetade sig till döds.

Destruktion väcker ilska

Efter Sovjetunionens kollaps förstördes fångarnas mappar, men den ryska polisen och underrättelsetjänsten sparade registerkort med grundläggande personuppgifter. På dessa kort kan det finnas information som är användbar för forskare.

Informationen om ordern har väckt ilska inom Rysslands opposition, eftersom vissa anser att regeringen på senare år har försökt bagatellisera framför allt Stalins brott.

Läs också:

Andra världskriget

Den 23 februari 1945: Legendarisk flaggresning på Iwo Jima

4 minuter
Andra världskriget

Nazisterna deporterade små barn

2 minuter
Hitler

Varför delade Hitler och Stalin på Polen?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj