Ryssland vill göra sig av med information om Gulag

År 2014 gav ryska myndigheter order om att registerkort över Gulagfångar skulle förstöras.

Närmare 25 miljoner människor i Sovjetunionen skickades till Gulag. De flesta spärrades in under Stalins regeringsperiod mellan åren 1922 och 1953.

© Shutterstock & Alamy

Museet för Gulaghistoria i Moskva har upptäckt att den ryska regeringen år 2014 utfärdade en hemlig order om att förstöra registerkort över tidigare Gulagfångar.

Destruktionen kommer enligt museet att få ”katastrofala följder” för framtida studier av Sovjetunionens beryktade arbetsläger, skriver den brittiska tidningen The Guardian. Enligt tidningen har myndigheterna i den östliga regionen Magadan redan gjort som de blivit tillsagda.

Fångarna arbetade ihjäl sig

Gulaglägren upprättades i den ryska revolutionens kölvatten. De var officiellt ”förbättringsläger”, men i praktiken fungerade de som straff- och arbetsläger i vilka politiska motståndare, kriminella, krigsfångar och bönder ofta arbetade sig till döds.

Destruktion väcker ilska

Efter Sovjetunionens kollaps förstördes fångarnas mappar, men den ryska polisen och underrättelsetjänsten sparade registerkort med grundläggande personuppgifter. På dessa kort kan det finnas information som är användbar för forskare.

Informationen om ordern har väckt ilska inom Rysslands opposition, eftersom vissa anser att regeringen på senare år har försökt bagatellisera framför allt Stalins brott.