Röda korset hjälpte flera tusen nazister

Ny bok avslöjar att antalet krigsförbrytare som Röda korset hjälpte är mycket större än man hittills antagit.

Efter kriget hade Röda korset det huvudsakliga ansvaret för hanteringen av flera miljoner tyska flyktingar.

De krigsförbrytare som fick hjälp av Röda korset och Vatikanen att fly till bl a Spanien och Sydamerika efter andra världskriget var många fler än man tidigare trott.

Det avslöjas i en ny bok, som bygger på hittills hemligstämplade dokument. Röda korset har tidigare erkänt att organisationen lurades att utfärda respass till nazistiska krigsförbrytare som utgav sig för att vara flyktingar.

Enligt Gerald Steinacher, forskare vid Harvard University, var det emellertid fler som utnyttjade detta kryphål. Under sitt arbete med boken "Nazis on the Run" fick Steinacher tillgång till Internationella Röda kors-kommitténs arkiv i Genève.

Krigsförbrytare fick resedokument av Röda korset

Bland handlingarna finns bl a resedokument från Röda korset som utfärdats till nazister. Genom att jämföra dokumenten med ­listor över efterlysta krigsförbrytare kom Steinacher fram till att cirka 8000 före detta Waffen-SS-soldater lyckades fly till Storbritannien och Kanada år 1947.

Medan Röda korset hjälpte krigsförbrytare av miss­tag, handlade Vatikanens flyktingkommission medvetet, bl a genom att ge krigsförbrytarna falska identiteter. Steinacher menar att detta berodde på Vatikanens rädsla för det antikristna Sovjetunionen.