dpa picture alliance/Imageselect

Pensionär med stridsvagn i källaren dömd

Det blev kostsamt för den 84-årige tyske samlare som gjort om sin källare till en arsenal med alla slags vapen från andra världskriget.

De tyska poliserna tappade hakan, när de 2015 upptäckte en arsenal från andra världskriget hos en 84-årig pensionär. I källaren under mannens hus i samhället Heikendorf utanför Kiel fann poliserna eldhandvapen, en torped, en av de berömda 88-mm-luftvärnskanonerna – och en 40 ton tung Panther-stridsvagn.

Nu har mannen ställts inför rätta, åtalad för att ha förvarat farliga vapen i ett fridfullt villakvarter.

Mannens försvarare hävdade att hans klient inte brutit mot någon lag, eftersom samtliga vapen gjorts obrukbara. Åklagaren hävdade å sin sida att flera av vapnen fortfarande kan avfyras eller enkelt sättas i stånd att göra det.

Den 84-årige mannen åtalades även för att ha brutit mot Tysklands förbud mot samlande av föremål från nazieran, eftersom källaren byggts om till en nazistisk helgedom – bland annat hade mannen en byst av Hitler, nazityska uniformer och en bronsstaty som en gång stått utanför Hitlers rikskansli.

VIDEO: Förutom Panther-stridsvagnen fick den tyska försvarsmakten även tampas med en 88-mm-kanon i samband med upptäckten 2015.

Försäljning ska betala böter

Den åtalades samlande och nazistsympatier kom att kosta honom motsvarande 2,5 miljoner kronor i böter. Dessutom dömdes han att göra sig av med vapensamlingen.

Flera amerikanska museer sägs vara intresserade av den välbevarade Panther-stridsvagnen, som är oerhört sällsynt, medan flera tyska museer uttryckt intresse för eldhandvapnen.