Operation Frankton: Kajaker sänkte Hitlers fraktfartyg
I december 1942 sätts tio brittiska marinsoldater i sjön utanför Frankrikes kust. I skydd av mörkret skall de i kajaker paddla in i hamnen i Bordeaux och minera tyska fraktfartyg. Därefter väntar en lång flykt genom fiendeland.

Det våghalsiga uppdraget fick stor uppmärksamhet efter andra världskriget och filmatiserades 1955.
Operation Frankton sjösätts
De har förberett sig i månader, först i havet vid Portsmouth och sedan på ubåtsbasen Holy Loch i Skottland där den specialdesignade kajaken har testats i alla slags väder.
Nu, den 30 november 1942, är träningen slut för de tolv utvalda marininfanteristerna som sitter tätt hopträngda i ubåten HMS Tuna och tittar avvaktande på major Herbert Hasler.
Den erfarne sjöofficeren är mannen bakom det våghalsiga uppdraget, som fått kodnamnet ”Operation Frankton”.
”Nu är det allvar. Jag har inte kunnat berätta någonting förrän nu, men vi har just påbörjat vår operation mot fienden. Vi ska utföra det jobb som vi har tränat för under de senaste fyra månaderna, och jag har valt ut er för att jag vet att ni kan fullfölja uppdraget”, säger Hasler.
Männen svarar med en intensiv tystnad. De har kastats ut i ett uppdrag som lätt kan komma att kosta dem livet – utan att de har haft en chans att ta farväl av familjen och vännerna därhemma.
Stämningen förbyts emellertid snart från ängslan till spänd förväntan, när Hasler börjar gå igenom angreppsplanen på en tavla. Männen ska paddla in i hamnen i Bordeaux och sänka så många tyska fraktfartyg som möjligt.
Majoren skissar upp en karta över floden Girondes mynning i Atlanten och berättar för sina män att ubåten kommer att släppa av dem cirka 16 kilometer söder om flodmynningen. Därifrån skall de följa kusten och paddla in i själva floden, där ytterligare 95 kilometers färd i kajak väntar dem.
Männen får bara förflytta sig i mörker och skall söka sig in till stranden, så snart solens första strålar visar sig, säger Hasler och visar några flygbilder över området.
Tidvattnet i Gironde är starkt, och kajakerna kommer bara att kunna ta sig fram när vattnet rinner från havet och in mot Bordeaux. Varje natts paddling måste planeras noggrant.
Själva attacken skall utföras den andra veckan i december, när nymånen bara ger ett svagt sken.
Hasler betonar emellertid att det knappa ljuset inte betyder att britterna kan känna sig säkra. Tyskarna övervakar kusten med sökarljus. Sex minsvepare, två trålare med vapen ombord och ett stort antal torpedbåtar patrullerar oavbrutet inloppet till Gironde. På land utgörs hotet av ett kanonbatteri och en radarstation. Britterna riskerar dessutom att bli upptäckta från luften – det finns tre flygbaser i det tyskockuperade området.
”Ni måste hålla både öron och ögon öppna och gömma er väl i dagsljus”, varnar Hasler och ser på männen.
Sergeant Samuel Wallace säger vad alla tänker: ”Hur kommer vi tillbaka?”.
”Det kommer jag till nu”, svarar Hasler och förklarar att ubåten inte kan vänta på dem. Tyskarna kommer helt säkert att finkamma både stränderna och havet, när laddningarna sprängts i Bordeaux. De måste fly landvägen. Målet är Spanien – därifrån är passagen fri till England.
”Ni har allihop fått en väska med flyktutrustning, och planen är att vi skall få hjälp av ett franskt nätverk för flyktingar. Varje team skall dock ta sig hem på egen hand”, slår Hasler fast.