Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nazitysk massgrav upptäckt i Polen

Polska arkeologer har funnit bevis för massaker utförd av tyskarna. Omkring 35 000 civila miste livet.

Waldemar Engler

Polska arkeologer har gjort ett hemskt fynd i före detta Pommern vid Östersjön. I ett område som i trakten är känt som ”Dödens dal” mördades omkring 35 000 civila polacker medan Tyskland ockuperade Polen under andra världskriget – nu har den första massgraven med offer hittats.

”Vi visste att offren var begravda någonstans, men innan vi började leta visste ingen var”, förklarar Dawid Kobiałka från den polska vetenskapsakademins institut för arkeologi och etnologi.

I Pommern mördade tyskarna 35 000 polacker för att skapa ”Lebensraum” (livsutrymme) åt etniska tyskar. Utanför samhället Piaśnica dödades omkring 12 000 civila polacker.

© VÄRLDENS HISTORIA

Flera tusen mördades i ”Dödens dal”

Under krigets första månader fördes 12 000 civila i området kring samhället Piaśnica ut i de omgivande skogarna, där de mördades och begravdes. Omkring 7 000 andra fördes ut i skogarna vid Szpęgawsk, där de försvann spårlöst. Dödandet fortsatte ända fram till krigsslutet 1945.

I januari det året fördes en grupp av flera hundra polacker, många av dem motståndskämpar, ut i skogen utanför Chojnice. De dödades, kastades i en massgrav, dränktes in med bensin och brändes. I tre dagar och tre nätter var skogen upplyst av lågorna.

Det är offer från denna sista massaker som arkeologerna nu har hittat, och de fortsätter arbetet med både att identifiera offren med hjälp av de ägodelar som har bevarats, och med att hitta gravarna för de många tusen offer som ännu inte hittats.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj