Waldemar Engler

Nazitysk massgrav upptäckt i Polen

Polska arkeologer har funnit bevis för massaker utförd av tyskarna. Omkring 35 000 civila miste livet.

Polska arkeologer har gjort ett hemskt fynd i före detta Pommern vid Östersjön. I ett område som i trakten är känt som ”Dödens dal” mördades omkring 35 000 civila polacker medan Tyskland ockuperade Polen under andra världskriget – nu har den första massgraven med offer hittats.

”Vi visste att offren var begravda någonstans, men innan vi började leta visste ingen var”, förklarar Dawid Kobiałka från den polska vetenskapsakademins institut för arkeologi och etnologi.

I Pommern mördade tyskarna 35 000 polacker för att skapa ”Lebensraum” (livsutrymme) åt etniska tyskar. Utanför samhället Piaśnica dödades omkring 12 000 civila polacker.

© VÄRLDENS HISTORIA

Flera tusen mördades i ”Dödens dal”

Under krigets första månader fördes 12 000 civila i området kring samhället Piaśnica ut i de omgivande skogarna, där de mördades och begravdes. Omkring 7 000 andra fördes ut i skogarna vid Szpęgawsk, där de försvann spårlöst. Dödandet fortsatte ända fram till krigsslutet 1945.

I januari det året fördes en grupp av flera hundra polacker, många av dem motståndskämpar, ut i skogen utanför Chojnice. De dödades, kastades i en massgrav, dränktes in med bensin och brändes. I tre dagar och tre nätter var skogen upplyst av lågorna.

Det är offer från denna sista massaker som arkeologerna nu har hittat, och de fortsätter arbetet med både att identifiera offren med hjälp av de ägodelar som har bevarats, och med att hitta gravarna för de många tusen offer som ännu inte hittats.