Nazistdotter hade kontroversiellt jobb

Nya upplysningar avslöjar att Gudrun Burwitz, som var dotter till SS-chefen Heinrich Himmler, i flera år var anställd av den tyska underrättelsetjänsten. Det har vållat debatt i Tyskland.

Gudrun med sin far, Heinrich Himmler, som var huvudarkitekten bakom Förintelsen.

Den tyska underrättelsetjänsten BND (Bundesnachrichtendienst) har bekräftat att SS-chefen Heinrich Himmlers dotter, Gudrun Burwitz, arbetade för organisationen i början av 1960-talet. Vanligtvis vägrar BND att kommentera personalfrågor, och informationen har kommit fram endast för att den tyska tidningen Bild-Zeitung har grävt i ärendet.

Nyheten väcker ilska

Nyheten om att Burwitz var anställd som sekreterare i BND från 1961 till 1963 har väckt bestörtning i Tyskland. Hon tog nämligen aldrig avstånd från nazismen eller från sin fars handlingar. Tvärtemot deltog hon som hedersgäst i möten med SS-veteraner. Hon erbjöd även juridisk och ekonomisk hjälp till gamla nazister, som åtalats för krigsförbrytelser.

Gudrun Burwitz dåvarande chef var Reinhard Gehlen – en tidigare officer inom Nazitysklands underrättelsetjänst. Under andra världskriget hade han ansvar för spionaget mot Röda armén. Efter kriget ville amerikanerna utnyttja Gehlens expertis. Därför åtalades han aldrig, utan fick i uppdrag att leda den nya, västtyska underrättelsetjänsten. Gehlen ledde BND ända fram till 1968.

Beskyddade nazister varandra?

Underrättelsetjänsten har tidigare kritiserats för att anställa och skydda nazister. Enligt chefen för BND:s historiska avdelning, Bodo Hechelhammer, är organisationen nu i färd med att kritiskt granska sin egen historia.

Gudrun Burwitz – född Himmler – avled i maj i år. Hon blev 88 år.