Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

bunker nazister sjö

Nazistbunker hittad i alpsjö

Under en dykning har en tysk marinarkeolog gjort ett ovanligt fynd från andra världskriget.

Florian Huber

På bottnen av en av Tysklands djupaste sjöar har en marinarkeolog hittat en över tre ton tung och tämligen robust rest från andra världskriget.

”Den såg mycket märklig ut, som som en telefonkiosk i steampunkstil”, berättar marinarkeologen Florian Huber humoristiskt för VÄRLDENS HISTORIA.

walchensee bunker nazister

Marinarkeologen Florian Huber dök i alpsjön Walchensee, som på vissa håll är upp till hundranittio meter djup.

© Florian Huber

Huber berättar att en vän tipsade honom om att det låg ett mystiskt föremål på bottnen av sjön Walchensee, cirka fyra mil söder om München, och eftersom Huber ändå skulle göra undervattensinspelningar åt en tv-station bestämde han sig för att undersöka saken närmare.

Det visade sig att det inte rörde sig om någon telefonkiosk för steampunkentusiaster, utan om en Splitterschutz-Bunker från andra världskriget.

bunker nazister walchensee

Bunkern på bottnen av Walchensee var avsedd för en person och skulle användas som skydd vid flyganfall. Bunkertypen ställdes upp runtom i Tyskland under andra världskriget.

© Florian Huber

Nazistskatt kan ligga gömd i området

Enligt Huber placerades dessa cirka tre ton tunga och drygt två meter höga betongbunkrar ut under kriget i delar av Tyskland där det saknades tillgång till större skyddsrum, till exempel vid mindre järnvägsstationer eller flygplatser.

Just den här bunkern stod troligen vid ett närliggande vattenkraftverk som nazisterna befarade att de allierade skulle bomba från luften. Enligt Huber hände det emellertid aldrig, även om ett allierat bombplan faktiskt störtade i sjön år 1943 efter att ha bombat München.

”Walchensee var också ett viktigt område eftersom flera högt rankade nazister bodde här, och i slutet av kriget gömdes en del nazistguld från Berlin i bergen runt den vackra sjön”, berättar Huber.

En del av naziskatten överlämnades till de allierade år 1945. Minst hundra guldtackor som lär ha fraktats till Walchensee i slutet av kriget har emellertid aldrig hittats.

Runtom i Tyskland kan turister fortfarande se vissa av dessa över sjuttiofem år gamla bunkrar, som utformades på olika sätt.

© Florian Huber

Mystik kring fyndplatsen

Enligt arkeologen är det ovisst hur bunkern har hamnat i sjön. Den väger åtskilliga ton, så den är inte lätt att baxa runt.

När bunkern väl ligger ner skulle den emellertid relativt enkelt kunna rullas ner i sjön. Därför kan det röra sig om ett pojkstreck.

Det finns inga omedelbara planer på att bärga bunkern, men Huber funderar på att sätta upp en skylt på stranden med information om den, så att exempelvis skattsökare inte riskerar liv och lem i förhoppningen att bunkern, som vid lågvatten kan skymtas nere på bottnen, har kopplingar till det famösa nazistguldet.

Den här tredimensionella grafiken visar den flera ton tunga enmansbunkern på bottnen av Walchensee.

Läs också:

Nazism

Lägerfångar var nazisternas försöksdjur

3 minuter
Andra världskriget

Berlins farligaste jobb – bombröjare

1 minut
Andra världskriget

Röda armén stormar Berlin

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj