Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bara under krigets första år hamnade över 3 miljoner ryska soldater i tysk fångenskap.

Krig - Nazism

Vilket öde mötte nazisternas ryska krigsfångar?

Under andra världskriget tog tyskarna flera miljoner ryssar till fånga. Överlevde de?

Från det första angreppet på Sovjetunionen 1941 fram till andra världskrigets slut överlämnade sig nära 6 miljoner ryska soldater till tyskarna.

För drygt hälften av dem slutade fångenskapen med döden. De flesta dog av svält och sjukdomar, men SS experimenterade också med massavrättningar av ryssar i samband med att man utvecklade dödslägren i Polen.

Över en miljon tyskvänliga ryssar släpptes under kriget, och ungefär lika många befria­des av ryska styrkor, efter hand som ryssarna trängde in på tyskt territo­rium 1944 och 1945. Generellt sett behandlades de sovjetiska krigsfångarna betydligt sämre än fångarna från väst. Bland dem överlevde 90 procent sin vistelse i de tyska krigsfångelägren. Den officiella förklaringen till den höga dödssiffran bland ryska soldater var att Sovjet­unionen inte hade skrivit under Genèvekonventionen, och därför gällde inte samma regler som för andra krigsfångar.

För de ryssar som släpptes ur lägren väntade ett hemskt öde. Stalin såg dem som förrädare, och de flesta avrättades eller sattes i fångläger.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj