Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vilken roll hade Martin Bormann i nazistpartiet?

Bormann ingick i Hitlers innersta krets under Nazitysklands sista månader.

Pictorial Press Ltd/Imageselect/Shutterstock

Martin Bormann var en framträdande nazist och chef för nazistpartiets huvudkontor. Framför allt var han emellertid känd för sin roll som Adolf Hitlers ­privatsekreterare.

Det innebar att han var en av få toppnazister som hade omedelbar tillgång till Führern och kunde kontrollera all information till och från Hitler – en roll som han utnyttjade till fullo.

Bormann gick med i nazistpartiet 1927 och hade ett antal administrativa funktioner, innan han 1933 utsågs till stabschef för Rudolf Hess, som var Hitlers ställföreträdare.

I sin nya roll byggde Bormann – med sin utvecklade känsla för pappers­arbete – upp en omfattande byråkrati, som gjorde att han hade översikt över alla viktiga beslut i partiet. Det gav Bormann tillträde till Hitlers innersta krets och jobbet som privatsekreterare med ansvar för att hålla ledaren uppdaterad om viktiga händelser.

När andra världskriget bröt ut var Bormann en del av nazisttoppen. Här ses han till höger om Hitler under ett besök i Paris 1940.

© Bundesarchiv

Med tiden fick Bormann så mycket makt att han hade sista ordet vid tillsättandet av ämbetsmän och godkännandet av nya lagar – vilket gjorde honom till de facto-inrikesminister. Bormann befann sig i Führerbunkern, när Hitler begick självmord den 30 april 1945. Han försökte sedan fly till fots från Berlin och omkom under oklara omständigheter.

Troligen tog Bormann sitt liv för att inte tas till fånga av ­sovjetiska soldater.

Se Bormann med Hitler på Berghof:

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj