Hugo Lehmann var Gauleiter för Oberbayern mellan åren 1928 och 1930.

© Imageselct

Vilken funktion hade en Gauleiter i Nazityskland?

År 1925 reformerade Hitler sitt parti efter den misslyckade ölkällarkuppen. Samtidigt delade han in Tyskland i olika Gau med tillhörande Gauleiter, som fick en mycket speciell och inflytelserik roll.

13 maj 2019 av Bue Kindtler-Nielsen

Gauleitern var en regional ledare inom nazistpartiet. När Hitler 1925 reformerade sitt parti efter den misslyckade ölkällarkuppen, delade han in Tyskland i olika Gau, ett ­medeltida uttryck som ­betyder ­region. 

Till en början var en Gaulei­­ter bara ledare för ett valdistrikt. Han skulle skaffa röster till nazistpartiet och stötta partiledarna, när de kom till området. 

Gauleiter hade egna ­uniformer och symboler.

© Tractor

Gauleitern blev den näst högsta paramilitära rangen

När nazisterna år 1933 tog makten i Tyskland utvecklades posten emellertid till den näst högsta paramilitära rangen i ­landet, underställd endast riks­ledarna. 

Trots att en Gauleiter i teorin fungerade endast som representant för nazistpartiet, som skulle stötta lokaladminist­rationen, var hans ord i realiteten lag. 

Efter att nazisterna i slutet av 1930-talet införlivade Österrike, Tjeckoslovakien och delar av Polen utökades systemet ytterligare. År 1939 var ­Tyskland indelat i 42 olika Gau. 

Kanske är du intresserad av...