Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

År 1925 bestämde Mussolini att alla statligt anställda skulle hälsa på romerskt sätt.

© Daily Galaxy
Krig - Nazism

Vilka var de första som heilade?

Nazisterna använde flitigt den särpräglade hälsningen, men idén att hälsa med sträckt arm ska ha inspirerats av ett av historiens största och mäktigaste imperier – romarriket.

Nazisterna var inte de första som heilade. Ordet heil är en gammal, germansk hälsning. Idén att hälsa med sträckt arm hade nazisterna fått från de ­italienska fascisterna, som hade använt sig av den så ­kallade romerska hälsningen sedan ungefär 1920.

De italienska fascisterna var i det närmaste besatta av en återgång till romarrikets stolthet och hävdade att deras hälsning härstammade direkt från det gamla imperiet.

Nationalist gjorde hälsning populär

Historiskt finns det dock inga bevis för att romarna använde hälsningen, som gjordes populär på allvar först av den italienske nationalisten Gabriele ­D’Annunzio.

Han spelade 1914 in stumfilmen Cabiria, i vilken romare använder hälsningen – och han använde den själv flitigt, efter att han 1919 blivit ledare för en fascistisk stadsstat i Fiume (i dag Rijeka).

Fransk målare skapade romersk hälsning

Med målningen Horatiernas ed från 1784 uppfann den franske målaren Jacques Louis David föreställningen att romarna hälsade med utsträckt arm.

Målningen byggde på ­historiska källor, men själva motivet var påhittat.

Lär dig mer om målningen här:

Läs också:

Nazism

Varför "heilade" nazisterna?

1 minut
Nazism

Doktor Mengele används för medicinska studier

2 minuter
Nazism

Gauleiterns ord var lag

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj