Shutterstock

Vilka experiment utförde nazistläkare?

Under andra världskriget utfördes det fasansfulla experiment på fångar i de tyska koncentrationslägren. Många av experimenten utfördes utan bedövning och med döden som följd.

Under andra världskriget utförde tyskarna en lång rad medicinska försök på de fångar som spärrats in i koncentrationsläger.

Syftet med experimenten var bland annat att testa nya vapen, utveckla behandlingsmetoder åt försvaret eller hitta belägg för nazisternas rasideologi.

Försöken utfördes ofta av läkare, vars brutala ingrepp i de flesta fall lemlästade eller tog livet av fångarna.

Läkare i koncentrationslägret Ravensbrück transplanterade åren 1942–43 till exempel muskler, ben och nerver på fångarna för att testa olika metoder för att rädda soldater som sårats i strid.

Josef Mengeles kvarlevor ­identifierades först 1985 efter ett dna-test.

© United States Holocaust Memorial Museum

Dödsängeln flydde från straff

De smärtsamma ingreppen utfördes i regel utan bedövning.

I Dachau och Auschwitz utförde nazisterna experiment för att förebygga och behandla köldskador på soldater.

Nakna fångar tvingades stå i timmar i temperaturer under fryspunkten eller så sänktes de ner i kar fyllda med iskallt vatten.

Efteråt sänktes en del av fångarna ner i kokande vatten.

Nazisternas medicinska försök kostade tusentals lägerfångar livet.

Imageselect

Sigmund Rascher var läkare i Luftwaffe och utförde bland annat ­försök med att kyla ner ­fångar. Han greps i april 1944 på order av SS-chefen Himmler och avrättades efter anklagelser om kidnappning, mord och förfalskning av rapporter.

Imageselect

Ernst Holzlöhner var professor i fysiologi och experimenterade på ­fångar i koncentrationslägret Dachau. Han greps av allierade soldater efter kriget, men tog sitt liv i juni 1945, innan han kunde ställas till svars.

Imageselect

Fångar fick ligga i timmar i stora tankar med iskallt vatten. Syftet var att ta reda på hur soldater reagerade fysiskt på minusgrader. För att göra försöken realistiska fick en del fångar på sig uniformer och utrustning.

Imageselect

Andra lägerfångar utsattes för svält, gasades, förgiftades, smittades med dödliga sjukdomar eller fick lemmar amputerade utan bedövning.

Efter kriget ställde de allierade tjugotre framträdande läkare och befäl inför rätta för deras roller i experimenten.

Sju frikändes, medan resten dömdes till döden eller fängelse.