Vilka experiment utförde nazistläkare?

Under andra världskriget utfördes det fasansfulla experiment på fångar i de tyska koncentrationslägren. Många av experimenten utfördes utan bedövning och med döden som följd.

Under andra världskriget utfördes det fasansfulla experiment på fångar i de tyska koncentrationslägren. Många av experimenten utfördes utan bedövning och med döden som följd.

Shutterstock

Under andra världskriget utförde tyskarna en lång rad medicinska försök på de fångar som spärrats in i koncentrationsläger.

Syftet med experimenten var bland annat att testa nya vapen, utveckla behandlingsmetoder åt försvaret eller hitta belägg för nazisternas rasideologi.

Försöken utfördes ofta av läkare, vars brutala ingrepp i de flesta fall lemlästade eller tog livet av fångarna.

Läkare i koncentrationslägret Ravensbrück transplanterade åren 1942–43 till exempel muskler, ben och nerver på fångarna för att testa olika metoder för att rädda soldater som sårats i strid.

Josef Mengeles kvarlevor ­identifierades först 1985 efter ett dna-test.

© United States Holocaust Memorial Museum

Dödsängeln flydde från straff

En av de mest fruktade läkarna var Josef Mengele, som utförde experiment på flera tusen barn, småväxta och tvillingar i Aus­chwitz-Bir­kenau.

Mengele försökte troligen bevisa den ariska rasens överlägsenhet, och sydde bland annat ihop fångar eller injicerade gift i dem.

Efter kriget flydde Mengele till Latinamerika, där han levde under falsk identitet till sin död 1979.

De smärtsamma ingreppen utfördes i regel utan bedövning.

I Dachau och Auschwitz utförde nazisterna experiment för att förebygga och behandla köldskador på soldater.

Nakna fångar tvingades stå i timmar i temperaturer under fryspunkten eller så sänktes de ner i kar fyllda med iskallt vatten.

Efteråt sänktes en del av fångarna ner i kokande vatten.

Andra lägerfångar utsattes för svält, gasades, förgiftades, smittades med dödliga sjukdomar eller fick lemmar amputerade utan bedövning.

Efter kriget ställde de allierade tjugotre framträdande läkare och befäl inför rätta för deras roller i experimenten.

Sju frikändes, medan resten dömdes till döden eller fängelse.